srijeda, 17 februar 2021 17:34

Predsjedniku Skupštine zahvalnicu uručio predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa

Predsjedniku Skupštine Crne Gore, Aleksi Bečiću uručena je zahvalnica od strane predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa, Moše Kantora:  

„Poštovani g. Bečiću,

u ime 42 nacionalne jevrejske zajednice koje su pridružene članice Evropskog jevrejskog kongresa, želim da se zahvalim Skupštini Crne Gore i Vama lično na posvećenosti u borbi protiv antisemitizma i svih vrsta ekstremizma, promociji međukulturnog i međuvjerskog dijaloga, očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta i odbranu demokratskih institucija.

Sa velikim zadovoljstvom smo primili informaciju o izložbi „Šoa - kako je to ljudski bilo moguće“ i komemorciji koju je Skupština Crne Gore organizovala zajedno sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januara 2021. godine.

Vaš stav o ovim ključnim pitanjima nas je jako ohrabrio i radujemo se budućoj saradnji radi ostvarivanja naših zajedničkih ciljeva. Pored toga, zahvalni smo što je crnogorski parlament tako opširno podržao kampanju „Zaustavimo ovu priču“ (Stop this Story) Evropskog jevrejskog kongresa na društvenim mrežama, podižući svijest o beskrajnoj priči o antisemitizmu.

Jako nam je drago kada vidimo da je jevrejski život u vašoj zemlji uspješan i da mala, ali vitalna jevrejska zajednica živi sigurno kao sastavni dio crnogorskog društva. Veoma smo zadovoljni što je kao takva, nakon mnogo godina u ulozi posmatrača u našoj organizaciji, Jevrejska zajednica Crne Gore postala punopravni član Evropskog jevrejskog kongresa sa pravom glasa nakon odluke naše Generalne skupštine od 27. oktobra 2020. godine.

Evropski jevrejski kongres i pridružene zajednice imaju čast što mogu jevrejsku zajednicu u Crnoj Gori da zvanično uvrste u jevrejsku porodicu u Evropi i isto tako njegujemo saradnju sa predsjednicom zajednice, Ninom Ofner Bokan i njenim vrhovnim rabinom, Mošom Prelevićem“.

Ovom prilikom, predsjedniku Bečiću uručena je knjiga o Petom svjetskom forumu posvećenom Holokaustu „Sjećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma“, održanom 22. i 23. januara 2020. godine u Jerusalimu, na inicijativu Fondacije Svjetski forum posvećen Holokaustu.

„Skoro 50 šefova država i članova kraljevskih porodica iz cijelog svijeta okupilo se u Jerusalimu kako bi ponovo potvrdile svoj jedinstveni stav protiv porasta antisemitizma na svjetskom nivou i odali počast u znak sjećanja na žrtve Holokausta. Ovo izdanje sadrži govore, citate i glavne fotografije sa ovog istorijskog događaja u glavnom gradu Države Izrael“, navodi se u zahvalnici.