petak, 20 novembar 2020 10:28

Skupština u kampanji: „Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori“

Skupština Crne Gore učestvuje u kampanji Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori,  koju sprovodi Međunarodni fond za djecu i omladinu, UNICEF povodom Svjetskog dana djeteta - 20. novembra.

Kampanja je započela danas učešćem predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, koji je odgovarao na pitanje mladih reportera: „Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori“.

 „Mladi ljudi dijele sudbinu svih građana Crne Gore. Ako je država i njena ekonomija nerazvijena, ako se teško živi, nije logično ni da našoj mladosti može biti bolje. Ako roditelji naših najmlađih sugrađana nisu zaposleni, ne možemo očekivati ni da djeca iz takvih porodica mogu biti materijalno obezbijeđena. Nažalost, u našoj državi ima mnogo siromašne djece, a svako siromašno dijete u najljepšoj zemlji na svijetu, sa ovakvim resursima i potencijalima, svojevrsni je alarm za cijelo društvo.

Izvjesnija budućnost mladih, nova radna mjesta, veće plate, penzije, socijalna davanja – ostaju naš cilj. Treba razmišljati o ponovnom uvođenju dječjeg dodatka. Očekujem da se u narednim godinama obezbijede besplatni udžbenici za sve osnovce. Tu su i đačke nagrade i stipendije.

Nije lako u vremenima krize sve ovo obezbijediti, ali moramo, i hoćemo, zbog djece Crne Gore i onih koji će se tek roditi.”, poručio je predsjednik Skupštine.

UNICEF-ovi mladi reporteri nastaviće kampanju tražeći od predstavnika svih poslaničkih klubova Skupštine da im u jednom minutu odgovore na isto pitanje - Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori? U kampanji će učestvovati i predstavnici Vlade, akademska i međunarodna zajednica, predstavnici civilnog sektora, relevantne institucije i mladi.

Video odgovor predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića