petak, 09 oktobar 2020 20:29

Bečić - Varhelji: Skupština ima najvažniju ulogu u rješavanju ključnih izazova iz Izvještaja Evropske komisije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori povodom predstavljanja Izvještaja o Crnoj Gori za 2020. godinu i Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Izražavajući zadovoljstvo povodom posjete komesara Varheljija, neposredno nakon parlamentarnih izbora, te činjenicom da se radi o prvoj posjeti nekog visokog zvaničnika od konstituisanja novog saziva, Bečić je istakao zahvalnost povodom podrške i pomoći Evropske unije u borbi protiv koronavirusa.

Naglašavajući da je ovogodišnji izvještaj o Crnoj Gori potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od strane Evropske unije, Bečić je istakao da Izvještaj dolazi u ruke nove proevropske vlasti koja će u suočavanju sa izazovima graditi partnerski odnos sa Unijom.

Komesar Varhelji čestitajući Bečiću izbor na funkciju predsjednika Skupštine, istakao je da njegova posjeta dolazi u delikatnom, postizbornom momentu za Crnu Goru, u susret formiranju nove Vlade pred kojom stoje brojni izazovi.

Naglašavajući značaj Ekonomskog i investicionog plana, Varhelji je ukazao da ovakav vid podrške ima za cilj da bude putokaz koji treba slijediti kako bi se došlo do dugoročnog ekonomskog oporavka Crne Gore, ali i regiona. U vezi sa tim, Varhelji je istakao neophodnost regionalnog pristupa u sprovođenju plana, kojeg treba da prate reforme u oblasti vladavine prava.

Predsjednik Skupštine je izrazio očekivanje da će uspješna, demokratska tranzicija vlasti, naići na pozitivne reakcije u zvaničnom Briselu i rezultirati dinamičnijem usvajanju evropskih standarda, zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja i u konačnom, članstvu Crne Gore u EU.

* * *

 

pdfObraćanje medijima predsjednika Skupštine Crne Gore

Kadrovi - Posjeta evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija Skupštini Crne Gore

 

Obraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića

 

Obraćanje evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija

 

Izjava za medije predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića

 

Izjava za medije evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija

 
Pitanja i odgovori medijima