četvrtak, 30 jul 2020 22:05

Pozdravna riječ predsjednika Skupštine poslanicima na završetku zasijedanja 26. saziva

Na kraju Osme sjednice prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja kojim je praktično završen 26. saziv Skupštine Crne Gore, poslanicima se obratio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je istakako uvjerenje da poslanici mogu biti zadovoljni učinjenim. 

- Brojke uvijek ne kažu sve, ali vjerujem da održanih 85 sjednica, gotovo 700 donijetih akata, od čega blizu 400 zakona sa više od 1000 održanih sjednica radnih tijela, govori o našim naporima da opravdamo povjerenje građana. Nadam se da smo prije svega doprinijeli da unaprijeđenim zakonodavstvom njima omogućimo lakši i kvalitetniji i rad i život. Postavili smo više od 1000 poslaničkih pitanja predstavnicima izvršne vlasti i time tražili odgovore u ime naših građana.

Brajović je takođe rekao da bez obzira na političke razlike, u istoriji crnogorskog parlamentarizma, 26. saziv će imati značajno mjesto i zbog nekoliko važnih zakona i akata:

- Zakonom o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. aprila 2017. obezbijedili smo uslove za stupanje Crne Gore u članstvo NATO; Rezolucijom povodom 100-godišnjice „Podgoričke skupštine" poslije dugo vremena jasno smo se odredili prema istorijskoj nepravdi i njenim posljedicama; Zakonom o slobodi vjeroispovijesti pravno smo regulisali oblast na koju se sve do tada primjenjivao zastarjeli propis iz 1977. godine Inovirali smo brojne zakone u skladu sa realnim životom i našim evropskim putem, a čija će primjena tek pokazati njihovu pravu vrijednost.

Predsjednik Skupštine je naglasio da vjeruje da je svako od poslanika dao svoj maksimum u interesu onih koji su ih birali.

- Neko je to učinio kao mi iz skupštinskih klupa sve vrijeme predano i odgovorno. Neko se poslije izvjesnog vremena nakon bojkota vratio u skupštinske klupe, a neko je riješio da u te klupe uopšte ne sijeda. Sve kako smo radili ocijeniće građani Crne Gore za tačno za mjesec dana.

On je istakao da se na izbore izlazi sa inoviranim zakonodavstvom, što je takođe doprinos ovog saziva daljoj demokratizaciji društva i apelovao na sve učesnike političkog života da u izbornoj kampanji vode računa o poslaničkom i ugledu Skupštine Crne Gore.

Svoju pozdravnu riječ, predsjednik Brajović je završio zahvalnošću skupštinskoj službi, koja je tokom prethodne četiri godine bila, kako je rekao, posvećena i najčešće nevidljiva podrška. 

 

Ivan Brajović kraj proljećnog zasijedanja 30.07.2020.

YouTube
Cloud