srijeda, 29 jul 2020 12:53

U izbore ulazimo sa setom inoviranih izbornih zakona koji će povećati transparentnost i profesionalizam institucija uključenih u izborni proces

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović govorio je danas na otvaranju Okruglog stola „Transparentnost finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja“, koji je organizovala Agencija za sprječavanje korupcije u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Crnoj Gori i Vestminsterskom fondacijom za demokratiju.

Govoreći o izbornom ambijentu u Crnoj Gori, predsjednik Brajović je istakao da svako demokratsko društvo koje baštini građanske i evropske vrijednosti, a Crna Gora to svakako jeste, teži da svojim građanima obezbijedi najviši nivo političke participacije u najkvalitetnijim uslovima.

- Građani su nosioci demokratskog procesa, i oni su ti koji nam daju legitimitet da zastupamo njihove interese u Skupštini, kazao je predsjednik Skupštine.

Naglasio je da je Skupština Crne Gore, sa željom da unaprijedi izborni ambijent, odmah nakon dobijanja preporuka od strane posmatračke misije ODIHR/OEBS pristupila njihovoj implementaciji. Sa druge strane, smatra predsjednik Brajović, nedostatak opozicionog kapaciteta za politički dijalog onemogućio je dodatno unaprjeđenje krovnog zakona, onog o izboru poslanika i odbornika, za koji je potrebna 2/3 većina poslanika u Parlamentu.

- Nijesam siguran da su svi politički subjekti shvatili i prihvatili tu odgovornost na pravi način. Vjerujem da će građani dati najbolji odgovor na izborima 30. avgusta na naizgled paradoksalnu situaciju da oni koji imaju primjedbe na postojeće zakone, ustvari ne žele da ih mijenjaju, kazao je predsjednik Brajović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je istakao da upravo u ove izbore ulazimo sa setom inoviranih izbornih zakona, među njima i Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je jedan od rezultata rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

- Predstavnici vladajuće većine, civilnog sektora i akademske zajednice u Odboru, a da podsjetim u prvim godinama ovog saziva i posebna Radna grupa Parlamenta, posvećeno su radili na unaprjeđenju zakonskih rješenja koja se odnose na sprovođenje izbornog procesa. Novine u ovom Zakonu doprinijeće boljem radu političkih subjekata, kao i povećanju transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces, između ostalih Agencije za sprječavanje korupcije i Državne revizorske institucije. Naša obaveza je da kvalitetnim rješenjima jačamo kapacitete institucija, a njihova da adekvatno primjenjuju zakone - istakao je Brajović.

Kao predsjednik partije koja je prva prilikom predlaganja poslaničke liste povećala broj kandidatkinja na 40%, a u nekim lokalnim sredinama i značajno iznad ovog procenta, predsjednik Brajović je ocijenio izuzetno važnim to što se se ovim inoviranim zakonom doprinosi i poštovanju rodne ravnopravnosti, jer se po prvi put opredjeljuju budžetska sredstva za rad ženskih organizacija unutar partija.

Naglasio je i transparentnost kao ključnu riječ izbornog procesa, koja je bila jedna od najvažnijih smjernica i tokom rada 26. skupštinskog saziva. Takav pristup prepoznat je i u rezultatima nezavisnih istraživanja kojima je Skupština Crne Gore u proteklim godinama više puta proglašavana za najtransparentniji parlament u regionu. Kada je riječ o finansijama, jedna od prvih aktivnosti po preuzimanju funkcije predsjednika, bila je da se izvrši revizija poslovanja i preduzme sve što je potrebno za uređivanje ovog segmenta rada Skupštine i jasnim procedurama i kontrolom spriječe dalje zloupotrebe budžetskih sredstava.

Predsjednik Brajović je u svom izlaganju istakao i značajnu podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i najavio formiranje Parlamentarne budžetske kancelarije, kao nove organizacione jedinice u okviru skupštinskog Parlamentarnog instituta, koja će  pružiti podršku svim poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta.

Okrugli sto je okupio predstavnike političkih subjekata u Crnoj Gori, a u uvodnom dijelu govorili su i predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp i direktorica Vestminsterske fondacije za demokratiju Ana Milutinović.

 

Kadrovi - Izlaganje predsjednika Skupštine: „Transparentnost finansiranja političkih subjekata i izborne kampanje“

YouTube                
Cloud