utorak, 28 jul 2020 13:43

Brajović sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović  primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp.

Predsjednik Brajović je zahvalio ambasadorki Kemp na zalaganju i doprinosu unaprjeđenju prijateljskih odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i poželio uspjeh u daljoj karijeri. Istakao je da postoje brojni potencijali za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa i iskazao interes za jačanje političkog dijaloga.

Predsjednik je izrazio zahvalnost zbog podrške koju je Vestminster fondacija za demokratiju pružila Skupštini Crne Gore u jačanju zakonodavnog nadzora, razvoju ljudskih resursa, a posebno u oblasti jačanja finansijskog nadzora. U tom smislu informisao je ambasadorku Kemp o formiranju Parlamentarne budžetske kancelarije, kao nove organizacione jedinice u okviru skupštinskog Parlamentarnog instituta. Cilj ove organizacione jedinice je pružanje podrške svim poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta.

Predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo što je tokom ovog 26. saziva, u veoma izazovnim okolnostima, Skupština Crne Gore donijela niz istorijskih odluka, među kojima je članstvo Crne Gore u NATO, donošenje Rezolucije povodom 100-godišnjice „Podgoričke skupštine“, kojom se proglašavaju ništavim odluke Podgoričke skupštine iz 1918,  kao i usvajanje Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Ambasadorka Kemp je zahvalila na prilici da pred kraj njenog mandata još jednom razmijene mišljenja o dosadašnjoj saradnji kao i o unutrašnjim političkim prilikama u Crnoj Gori u susret predstojećim izborima.

Istakla je da je Skupština Crne Gore, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočavala u ovom sazivu, aktivno djelovala i postigla značajan napredak u radu. Posebno je istakla važnost usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, kojim je Crna Gora pokazala da je demokratsko građansko društvo koje poštuje različitosti.

Naglasila je da u periodu nezapamćene globalne krize izazvane epidemijom Kovid 19 Crna Gora može računati na snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp

 
YouTube             
Cloud