srijeda, 22 jul 2020 12:52

Brajović sa stalnom koordinatorkom UN sistema Fionom Mekluni

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović  primio je danas u oproštajnu posjetu stalnu koordinatorku UN sistema u Crnoj Gori Fionu Mekluni.

Predsjednik Brajović je zahvalio stalnoj koordinatorki UN-a na uspješnoj misiji i odličnoj saradnji sa Skupštinom Crne Gore tokom njenog mandata. Posebno je naglasio važnost kontinuiteta političkog dijaloga koji imamo sa najvišim zvaničnicima iz sistema UN.

Predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo što je tokom ovog 26. saziva, u veoma izazovnim okolnostima, Skupština Crne Gore donijela niz istorijskih odluka, među kojima je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, čime smo još jednom dokazali koliko je Crna Gora otvoreno, moderno, demokratsko građansko društvo koje poštuje različitosti.

Osvrnuo se i na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom COVID 19 i naglasio da Crna Gora naročito vrednuje angažovanje i podršku sistema UN u cilju pružanja adekvatnog odgovora na socio-ekonomske posljedice koje je pandemija prouzrokovala.

Mekluni je zahvalila predsjedniku Skupštine na veoma značajnom doprinosu naše države u promovisanju temeljnih vrijednosti ove organizacije. Posebno je istakla da je Crna Gora za vrijeme njenog mandata postigla veliki napredak u mnogim oblastima, osvrnuvši se na članstvo Crne Gore u NATO-u, otvaranje svih pregovaračkih poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropsku uniju ali i na nedavno usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Ocijenila je da je procesom pristupanja EU obuhvaćeno čak dvije trećine ciljeva iz Agende održivog razvoja do 2030, uključujući oblasti zaštite životne sredine, ljudskih prava, vladavine prava i socijalne politike, što je saradnju Ujedinjenih nacija i Crne Gore učinilo sadržajnijom i kvalitetnijom.

Poručila je da Crna Gora, kao i do sada, može računati na podršku koju će tim UN nastaviti da pruža u borbi protiv epidemije Kovid 19 i, s tim u vezi, informisala o Planu za hitni socioekonomski odgovor na posljedice pandemije, koji obuhvata pet prioritetnih oblasti saradnje: zdravstvo, socijalnu zaštitu, očuvanje ekonomije, oporavak makroekonomskog okvira i jačanje otpornosti lokalnih zajednica.

YouTube         
Cloud