ponedjeljak, 01 jun 2020 15:04

Održan sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka

Danas je u Skupštini Crne Gore održan konsultativni sastanak predsjednika parlamentarnih partija, na poziv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.  

Sastanku su pored predsjednika Skupštine i Socijaldemokrata Ivana Brajovića, prisustvovali i predsjednici Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Bošnjačke stranke Rafet Husović, Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović, Nove demokratske snage-Forca Nazif Cungu, Albanske alternative Nik Đeljošaj, Hrvatske grđanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i potpredsjednica Demokratske unije Albanaca Hatidže Đoni. Na sastanku su učestvovali i potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Sazivanjem sastanka u susret predstojećim parlamentarnim izborima, namjera je bila da otvorenim dijalogom svi učesnici političkog života daju doprinos većoj transparentnosti sveukupnog izbornog procesa i uvijek poželjnom poboljšanju izbornog ambijenta, uvažavajući međunarodne standarde i najbolju demokratsku praksu. Na sastanku je bilo riječi o potrebnim aktivnostima u susret parlamentarnim izborima, kako bi razmatranjem predloga i njihovim eventualnim usvajanjem, bilo zadržano i dodatno ojačano povjerenje građana u izborni proces. 

Tom prilikom, predsjednik Skupštine je podsjetio da je početkom maja uputio poziv za posmatračke misije Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, ODIHR-u, kao i Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Na sastanku je bilo riječi o tome da su upravo najmjerodavnije međunarodne posmatračke misije ocijenile pozitivnim izborni proces u demokratskom ambijentu, a da su nakon posljednjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora usvojene sve preporuke osim one za koje je bila potrebna podrška opozicije.

Prisutni su u ime partija kojima rukovode pokazali otvorenost za dijalog isključivo u okviru institucija sistema, što očekuju od svih učesnika političkog života. Zaključeno je takođe da uslovljavanje bilo kakvim zakonskim aktima ili drugim dokumentima, ne predstavlja dobru osnovu za konstruktivne razgovore o unaprjeđenju izbornog ambijenta, za koje se deklarativno zalažu upravo partije koje navodno nisu zadovoljne izbornim uslovima.  Dogovoreno je da se, prateći epidemiološku situaciju i preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova, kao i potrebu fokusiranja na ekonomiju države, razmotre optimalni termini za održavanje redovnih parlamentarnih i dijela lokalnih izbora u zakonskom roku, uz otvoreni poziv da u tim razgovorima o uslovima i terminu održavanja izbora učestvuju svi odgovorni politički subjekti. 

 

Kadrovi konsultativnog sastanaka predsjednika parlamentarnih partija
YouTube               
Cloud         

 

Izjava za medije predsjednika Skupštine Ivana Brajovića

YouTube         
Cloud      

Pitanja i odgovori medijima