ponedjeljak, 25 maj 2020 16:30

Brajović razgovarao sa čelnicima PS OEBS-a i šefovima delegacija iz regiona

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je danas putem video-konferencije sa čelnicima Parlamentarne skupštine OEBS-a predsjednikom Džordžom Ceretelijem, generalnim sekretarom Robertom Montelom i specijalnim izvjestiocem za Jugoistočnu Evropu Markom Pritčardom, kao i šefovima delegacija parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije u toj organizaciji.

Otvarajući konferenciju, predsjednik PS OEBS-a Džordž Cereteli je istakao da su tokom pandemije Kovida 19, odbori ove organizacije koja broji 57 država bili u stalnoj komunikaciji, kao i da je postojala razmjena informacija između članica u prioritetnoj oblasti zdravstvene bezbjednosti.

Predsjednik Brajović, kao prvi govornik nakon predsjednika PS OEBS-a, istakao je zadovoljstvo činjenicom da je od juče Crna Gora prva država bez zaraženih korona virusom, a da su odlične vijesti rezultat pravovremene i osmišljene strategije i napora institucija i pojedinaca, kao i cijelog društva. Predsjednik Brajović je informisao sagovornike u PS OEBS da je Skupština Crne Gore tokom pandemije funkcionisala na efikasan način uz maskimalnu zaštitu zaposlenih i poslanika. On je naglasio da su region i Crna Gora dobili političku i ekonomsku podršku Evropske unije, čime je potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Pored zdravstvenih i ekonomskih izazova, predsjednik Skupštine je dodao da se Crna Gora istovremeno suočava sa grubom političkom destrukcijom usmjerenom protiv države i njenih institucija, od strane Srpske pravoslavne crkve, potpomognute pojedinim političkim akterima iz susjedne države, a sve pod plaštom odbrane vjerskih prava i sloboda. Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, predsjednik Skupštine je istakao da će oni biti održani na jesen u zakonskom roku, i podsjetio da je početkom maja uputio poziv evropskim institucijama za posmatračke misije.

Specijalni izvjestilac za Jugoistočnu Evropu Mark Pritčard je akcentovao zadovoljstvo saradnjom država, solidarnošću i odgovornošću tokom epidemije virusom korona, a sada predstoji očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i suočavanje sa ekonomskim izazovima. Specijalni izvjestilac Pritčard se takođe založio za slanje posmatračkih misija u države kojima predstoje parlamentarni izbori, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

Učesnici su se saglasili o važnosti narednih mjeseci kada je riječ o kreiranju strategija za prevazilaženje izazova, i iskazali potrebu za snažnom multilaterlanom saradnjom koja može biti značajna pomoć svakoj od država. Šefovi delegacija iz regiona razmijenili su informacije o trenutnim zdravstvenim, ekonomskim i političkim prilikama i izazovima u njihovim državama, posebno uoči izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Saglasili su se da novonastale okolnosti treba iskoristiti kao priliku za unapređenje odnosa, posebno u oblasti zdravstva, saobraćaja, trgovine među državama regiona.

Kadrovi - onlajn konferencija:
YouTube   
Cloud