srijeda, 20 maj 2020 16:17

Čestitka predsjednika Skupštine Ivana Brajovića za 21. maj - Dan nezavisnosti Crne Gore

„Istorija Crne Gore je skup svjedočanstava o očuvanju svijesti o sopstvenom identitetu i pravu na nezavisnost. Građanke i građani Crne Gore odlukom na referendumu 2006. godine su ispunili dug prema svojim precima, iskazali volju većinske savremene Crne Gore i trasirali put potomcima.

Zato je 21. maj za Crnu Goru najvažniji datum novije istorije. Taj čin slobode potvrdio je želju i volju naroda za samostalnom i demokratskom Crnom Gorom,  punopravnom članicom međunarodne zajednice.

Slaveći 14. godišnjicu obnove državne nezavisnosti, dugujemo zahvalnost svima koji su pomogli u tom istorijskom procesu, u  izgradnji i jačanju institucija, kao i na putu države prema statusu NATO članice i budućnosti u Evropskoj uniji.  Neka 21. maj bude i dan sjećanja na sve borce za nezavisnost Crne Gore, na ponos njihovim porodicama i svima nama.

Nastavićemo da gradimo državu razvijenih institucija, demokratije, solidarnosti i društvene odgovornosti. Na impresivan način smo sačuvali javno zdravlje, očuvaćemo ekonomiju uz razvoj privrednih potencijala naše države. Sačuvaćemo sekularni i građanski karakter Crne Gore, kao njenu posebnu vrijednost. 

Svim građankama i građanima naše države, uz želju da ponosno i radosno proslavimo nacionalni praznik, čestitam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore.“