petak, 20 mart 2020 18:11

Saopštenje Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore

Članovi se saglasili o potrebi pružanja doprinosa daljoj stabilnosti i očuvanju javnog zdravlja

Na danas održanom Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore kojim je predsjedavao Ivan Brajović, pozdravljen je dosadašnji rad i set preduzetih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Imajući u vidu procjenu epidemiološke situacije i preporuke nadležnih državnih organa, dogovoreno je da Skupština Crne Gore nastavi sa daljim sprovođenjem mjera predostrožnosti vezano za planirane zakonodavne aktivnosti i sastanke radnih tijela, kao odgovor na COVID-19.

Kolegijum predsjednika je zaključio da je koordinisani politički odgovor, uz permanentnu saradnju Skupštine i Vlade, od presudnog značaja za ublažavanje očekivanih društveno-ekonomskih posljedica. Zaključeno je takođe da pravovremeno suočavanje sa trenutnim izazovima, kao i odgovornost, solidarnost i međusobno povjerenje, djeluju podsticajno na kontrolu situacije i brzi oporavak našeg društva.

S tim u vezi, dogovoreno je da se za petak, 27. marta zakaže sjednica Kolegijuma predsjednika sa resornim potpredsjednikom i ministrima zdravlja, ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, s ciljem analize akutuelne situacije i do sada preduzetih mjera, kao i definisanja budućih aktivnosti, poštujući Ustav i pravni poredak Crne Gore.

Članovi Kolegijuma predsjednika kojeg čine predstavnici poslaničkih klubova, saglasili su se o potrebi pružanja doprinosa daljoj stabilnosti i očuvanju javnog zdravlja, kako od strane nadležnih institucija i političkih partija, tako i ličnim primjerom svakog od izabranih predstavnika građana u Skupštini Crne Gore.

Članovi Kolegijuma su saglasni da je, zbog postojećih okolnosti, potrebno odložiti lokalne izbore u Tivtu.

Ovo je usaglašeno saopštenje svih članova Kolegijuma, osim predstavnika DF.