petak, 06 mart 2020 15:57

Predsjednik Skupštine sastao se sa ambasadorom Srbije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Predsjednik Brajović poželio je ambasadoru uspješan mandat, izražavajući uvjerenje da će svojim diplomatskim angažmanom doprinijeti da se odnosi dvije države dovedu na nivo obostranog razumijevanja i poštovanja. Naglasio da je Crna Gora posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa sa svim državama regiona sa kojima gradi saradnju utemeljenu na interesima građana, ekonomskoj i geografskoj upućenosti jednih na druge. Istakao da je nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica bilo dosta neodmjerenih izjava, ali da dvije države u daljem procesu evropske integracije kroz saradnju i međusobno poštovanje treba da prevaziđu sva nerazumijevanja.  Govoreći o politici proširenja, predsjednik Brajović je naveo da u spoljno-političkom kontekstu pristup Evropskoj uniji predstavlja prioritet Crne Gore i da će nastaviti da pruža Srbiji punu podršku na tom putu.

Tokom razgovora, predsjednik Brajović je  izrazio zadovoljstvo odličnom parlamentarnom saradnjom koja doprinosi daljem građenju odnosa dvije države.

Ambasador Božović je predsjedniku Brajoviću prenio pozdrave zvaničnika Republike Srbije, prije svega predsjednice Narodne Skupštine Maje Gojković. Za zvaničnu posjetu predsjednika Brajovića Beogradu 2017. godine rekao da je bila jedna od najuspješnijih posjeta predsjednika parlamenata. Upoznao da će se tokom svog mandata posvetiti  unaprjeđenju političkih, ekonomskih, privrednih i kulturnih odnosa dvije države. Uz osvrt na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, ambasador Božović istakao da vjeruje da će se dijalogom doći do rezultata i izlaza iz ove situacije, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu.

„Republika Srbija se ne miješa, niti će se miješati u unutrašnje stvari Crne Gore, koju smatra najbližom državom sa kojom želi najbolje moguće odnose, zasnovane na međusobnom poštovanju. Crna Gora je suverena, samostalna i država koja uređuje i vodi svoju spoljnu i unutrašnju politiku i to Republika Srbija uvažava i poštuje“, zaključio je ambasador Božović.

YouTube

Cloud