ponedjeljak, 02 mart 2020 13:15

Otvorena izložba „Crna Gora i Bugarska na karti Evrope“ od IV do XX vijeka

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva, otvorili su danas u Skupštini Crne Gore izložbu pod nazivom „Crna Gora i Bugarska na karti Evrope“ (IV-XX vijek).

U skupštinskom holu izloženo je odabranih 15 mapa iz državnih arhiva Crne Gore i Bugarske.

U svom izlaganju, predsjednik Skupštine Crne Gore je istakao zadovoljstvom prilikom da se izložbom na nesvakidašnji način prikaže istorija naših država i Zapadnog Balkana, kao i da se potvrde dobri odnosi Crne Gore i Bugarske. On je između ostalog rekao da grafički istorijski prikazi na kojima je Crna Gora pogotovo od 19. vijeka vizuelno sve uočljivija, svjedoče ne samo o njenom geografski važnom položaju, već i o jednoj istorijskoj konstanti: borbi za potvrđivanjem svoje samobitnosti i nezavisnosti.

„Crna Gora se nalazi na mapama rimskih puteva, preko perioda sa preovlađujućim uticajem Venecije i Turske, pa do prve domaće karte izrađene 1859. godine, u diplomatskoj misiji predstavljanja svojih granica nakon razgraničenja sa susjedima.  Današnja Crna Gora se 2006. godine izborila da njene granice budu trajno ucrtane u sve buduće mape Evrope i svijeta. Izazova, pa i onih koji Crnu Goru i njene geografske, istorijske i duhovne međe dovode u pitanje, oduvijek je bilo i uvijek će ih biti. Na žalost, ima ih i danas, a odgovor na te namjere pruža većinska podrška građana i snaga institucija. Ipak, smatram da najbolji lijek u borbi protiv zabluda a često i zle namjere, predstavlja poznavanje nespornih istorijskih činjenica i bogatstva kulture svoje države, kao i konteksta vremena i okruženja“ – istako je predsjednik Brajović.

Govoreći o bilateralnim odnosima, predsjednik Skupštine je rekao da Crna Gora i Bugarska imaju izvanredne prijateljske političke, ekonomske, kulturne i druge odnose, čemu saradnja parlamenata naših država značajno doprinosi.  Brajović je i ovom prilikom odao priznanje Bugarskoj što je tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije vratila u fokus važnost politike proširenja Unije, što je za Crnu Goru kao prvu sljedeću članicu zajednice evropskih naroda od ogromnog značaja.   

Ambasadorka Bugarske je istakla da je cilj ove izložbe da prikaže dugotrajno interesovanje evropskog svijeta za Crnu Goru i Bugarsku kao i da postepeno obogati saznanja i predstavu o njima preko kartografije, što je ilustrovano mapama iz raznih oblasti: putnim, pomorskim, vojnim, političko-administrativnim, istorijskim, trgovačkim i drugim. Plugčieva je akcentovala veliko interesovanje kartografa za Crnu Goru kroz istoriju, od mapa rimskih puteva, preko brojnih iz perioda Venecije od 14. do 18. vijeka, a čak je i na mapama Otomanskog carstva Crna Gora prikazana odvojeno.  

Govoreći o Bugarskoj, ambasadorka je između ostalog rekla da geografski položaj Bugarske kao dio „jedinstvenog suvozemnog prolaza“ između Evrope, Azije i Afrike, opredjeljuje trajno interesovanje evropske geografske nauke za njega. “Na mapama je vidljivo da je Bugarska kao vječita raskrsnica između Evrope i Azije, hiljadama godina bila zaposjednuta narodima raznih civilizacija“ – navela je ambasadorka Plugčijeva.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Bugarske, ona je kao primjere ne samo političkog partnerstva već istinskog prijateljstva dvije države, navela organizovanje ove izložbe u Skupštini, kao i nedavnu uspješnu i plodnu zvaničnu posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Bugarskoj.

Ambasadorka Bugarske je predložila da dvije zemlje organizuju predstavljanje ove izložbe u Briselu, kako bi omogućili da naši partneri obogate i unaprijede znanje o Crnoj Gori i regionu.

* * *

Govor predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića
YouTube
Cloud

Govor ambasadorke Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglene Plugčieve
YouTube
Cloud

Kadrovi izložbe „Crna Gora i Bugarska na karti Evrope“ od IV do XX vijeka
YouTube
Cloud