utorak, 05 novembar 2019 13:47

Predsjednik Brajović ugostio predsjednika parlamenta Luksemburga sa delegacijom

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas delegaciju Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburg, koju predvodi predsjednik Fernand Etgen.

Predsjednik Brajović je naglasio interes Crne Gore da kontinuirano unaprjeđuje prijateljske odnose i saradnju sa Velikim Vojvodstvom Luksemburga, pri čemu se posebno osvrnuo na važnost snaženja parlamentarnih odnosa. S tim u vezi istakao je značaj održavanja postojeće dobre dinamike političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i činjenicu da intenziviranje parlamentarne saradnje podsticajno djeluje na snaženje sveukupnih odnosa između dvije države.

Tokom razgovora predsjednik Skupštine Crne Gore upoznao je predsjednika Etgena sa prilikama na unutrašnjem društveno-političkom planu i posebno sa radom Skupštine. On je ukazao na značaj rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i izrazio uvjerenje da će sve parlamentarne partije pokazati neophodan stepen odgovornosti prema građanima. U tom kontekstu podsjetio je na spremnost vladajuće koalicije da bez uslovljavanja radi na unaprjeđenju izbornog ambijenta i jačanju povjerenja građana u izborni proces.

Predsjednik Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburg, Fernand Etgen, ukazao je da je  Luksemburg prijateljska zemlja za koju je važna stabilnost Zapadnog Balkana, pri čemu je od posebnog značaja činjenica da je Crna Gora faktor stabilnosti i država koja je učinila najznačajnije iskorake na putu integracije u Evropsku uniju. Predsjednik Etgen naglasio je da oni snažno podržavaju proširenje Evropske unije, posebno u slučaju Crne Gore koja reflektuje stabilnost.

Govoreći da Crna Gora i Luksemburg imaju dobre spoljno-političke odnose, on je izrazio interesovanje za dalje jačanje bilateralne saradnje posebno u oblasti ekonomije i turizma. Sagovornici su se saglasili da brojna crnogorska dijaspora predstavlja značajan potencijal za intenziviranje naših bilateralnih, kulturnih i ekonomskih odnosa.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Luksemburga, kao i poslanici Andrija Nikolić, Andrija Popović i Jovanka Laličić, bilo je riječi o napretku koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu, pri čemu je naglašen značaj snažnije afirmacije politike proširenja Evropske unije. Sagovornici su takođe razmjenili mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima na međunarodnom planu. Zajednički je zaključeno da države koje pripadaju kategoriji malih država, posebno po broju stanovnika, treba intenzivnije da sarađuju na svim poljima od obostranog interesa, te da postojeća parlamentarna saradnja između Skupštine Crne Gore i Predstavničkog doma Luksemburga podsticajno djeluje na razvoj sveukupnih odnosa između dvije zemlje.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović  i predsjednik Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburg Fernand Etgen, položili su vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici.

 * * *

Zvanična ceremonija dočeka  - plato ispred Skupštine Crne Gore

YouTube              
 
Kadrovi posjete delegacije parlamenta  Luksemburga 
 
YouTube             
Cloud        
 
Govor predsjednika Ivana Brajovća
 
YouTube           
 
Govor predsjednika Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburg Fernanda Etgena
 
YouTube            
      
Intervju predsjednika Ivana Brajovića ,Luksemburškom mediju 
 
YouTube            
Cloud       
 
Polaganje vijenca na Spomeniku partizanu borcu na Gorici    
 
YouTube           
Cloud