petak, 01 novembar 2019 12:04

Predsjednik Skupštine govorio na skupu „Dani državnih tužilaca Crne Gore“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović govorio je danas na skupu „Dani državnih tužilaca Crne Gore“.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da je posljednjih decenija crnogorski parlament, sa ciljem da stvori povoljan ambijent za nezavisno funkcionisanje svih grana vlasti, uz podršku međunarodnih organizacija, usavršavao zakonska rješenja, i kroz svoju kontrolnu i konsultativnu ulogu nastojao da obezbijedi njihovo poštovanje.

„Crnogorski tužioci se sada nalaze u jednom izazovnom periodu, ako drugačija vremena za tužilačku profesiju bilo kada i bilo gdje uopšte postoje. Imajući u vidu delikatnost posla, institucionalni status u mladoj demokratiji, a pogotovo interesovanje za mjerljive rezulate u zemlji i van nje,  crnogorsko tužilaštvo pod velikom je i stalno postavljenom lupom“, naglasio je Brajović.

Predsjednik Skupštine je kazao da su „snažna tužilačka organizacija i uspjeh u odolijevanju pritiscima svake vrste, pokazatelj spremnosti države da omogući i sprovodi vladavinu prava, između ostalog jačanjanjem odgovornog i efikasnog pravosudnog sistema. Uostalom, obezbjeđivanje vladavine prava je osnovna pretpostavka Ustava, zajednički zadatak i vrhovni princip svih institucija države“

„Uvjeren sam da je u Crnoj Gori stepen političke zrelosti sve veći, te da će poslanici prilikom izbora nosilaca tužilačke funkcije u narednom periodu, prijedloge Tužilačkog savjeta razmatrati dominantno rukovodeći se najvišim stručnim i moralnim osobinama kandidata.  To je naš ideal koji  je  teško u potpunosti ostvarljiv, ali kojem treba u svom djelovanju stalno da težimo. Na taj način, nosioci tužilačke funkcije biće u najmanjoj mogućoj mjeri izloženi spoljnim uticajima“, rekao je predsjednik Brajović.

„Govoreći o Skupštini i Tužilaštvu, dozvolite da na ovom mjestu pozovem, takođe, na odgovornost i veliku pažnju kada je riječ o odnosu tužilaca prema izabranim predstavnicima građana. Skupština, njena radna tijela i većina poslanika se sa uvažavanjem odnose prema odgovornom i zahtjevnom tužilačkom poslu. Očekujemo da u narednom periodu Tužilaštvo sa punom odgovornošću postupa prema zahtjevima koji dolaze iz Skupštine, a pogotovo da se na takav način odnosi prema poslanicima i njihovim zagarantovanim pravima“ rekao je predsjednik Brajović i dodao:

„Svi moramo biti svjesni, njegovati i davati doprinos ustavnom načelu podjele vlasti kako bi naša država napredovala. Upravo poštovanje podjele vlasti i odgovornosti nas vodi ka željenoj budućnosti - prosperitetnoj Crnoj Gori. Jedino tako ćemo prevazići izazove sa kojima se suočavamo svi mi, naše institucije, kao i pojedinci, sve podjele koje se stvaraju i podrediti ih interesima građana Crne Gore. Vama tužiocima potrebna je podrška države i mi smo tu da vam je pružimo, a od vas očekujemo uspješnost, pravičnost i rezultate“, zaključio je u svom izlaganju predsjednik Skupštine Crne Gore i izrazio uvjerenje da će posvećenost u radu obje institucije – Skupštine i Tužilaštva, i odgovornost u cilju zaštite zakona, ličnih i imovinskih prava građana i države Crne Gore, i ubuduće biti jedini princip našeg djelovanja.

 

pdfIzlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića - Dani državnih tužilaca Crne Gore

Govor predsjednika Brajovića

YouTube            
 
Kadrovi - Dani tužilaštva
YouTube           
Cloud