ponedjeljak, 28 oktobar 2019 11:56

Pozdravna riječ predsjednika Brajovića na otvaranju Četvrte regionalne konferencije tijela za jednakost

 Podgorica, 28. oktobar 2019. godine

Uvažene Dame i gospodo,

učesnici Četvrte regionalne konferencije tijela za jednakost,

Imajući u vidu značaj posla koji obavljate, kredibilitet sagovornika iz Mreže tijela za jednakost Jugoistočne Evrope, kao i akademskih, civilnih  i drugih oblasti - a pogotovo značaj tema o kojima ćete diskutovati - sa posebnim zadovoljstvom sam prihvatio poziv da vam se obratim na otvaranju skupa.

Ovdje prisutni kao i većina  kolega poslanika u Skupštini Crne Gore, aktivnostima u radnim tijelima kao i cjelokupnim javnim djelovanjem, bore se protiv diskriminacije i promovišu vrijednosti koje institucija ombudsmana zastupa. Iako je riječ o ciljevima koje je teško u potpunosti ostvariti, slobodan sam da sa ponosom kažem da je riječ o vrijednostima koje tradicionalno njeguje i glasno promoviše država Crna Gora. Politika zastupanja tih vrijednosti, sačuvala je našu nacionalnu, kulturnu i vjersku raznolikost. 

Svjesni uloge institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u daljoj demokratizaciji društva, mogu reći da ona u Crnoj Gori uživa sve veće poštovanje, čemu su dugogodišnjim posvećenim radom doprinijeli naš doskorašnji ombudsman Šućko Baković i njegovi saradnici. Pred nama je izbor novog ombudsmana, vjerujem da imamo odlične kandidate, koji će ovu važnu ulogu dalje osnaživati.

Mi u Skupštini Crne Gore iniciramo, redovno organizujemo i učestvujemo na regionalnim i drugim međunarodnim okupljanjima parlamenataraca, jer smatramo izuzetno dragocjenom razmjenu mišljenja, iskustava i ideja na mnoge teme od zajedničkog interesa. 

Uvjeren sam da je slična potreba dovela do stvaranja Mreže tijela za jednakost Jugoistočne Evrope, i da su prethodne tri godine pokazale opravdanost te inicijative. Vaš osnivački sporazum je ambiciozan, a svim našim državama čija su tijela za jednakost potpisnici, kao i društvima u čiju korist djelujete, želim puno uspjeha u ostvarivanju ciljeva koje ste stavili u zadatak. 

Želim vam uspješan rad i zahvaljujem na pažnji.

 

Govor predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

YouTube           
Cloud           

 

Kadrovi sa IV REGIONALNA KONFERENCIJA TIJELA ZA  JEDNAKOST

YouTube            
Cloud