četvrtak, 24 oktobar 2019 17:25

Predsjednik Skupštine izlagao na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Savjeta Evrope

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi predsjednik Ivan Brajović, učestvuje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Savjeta Evrope u Strazburu.

Tokom izlaganja na temu „Naš zajednički evropski dom u narednih 70 godina“, predsjednik Brajović je istakao da nije slučajnost što je ideju „zajedničkog evropskog doma“ Mihail Gorbačov promovisao u svom obraćanju 1989. godine upravo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i da je ta vizionarska ideja  opstala i za ovih 30 godina dobila svoju istorijsku potvrdu.

Predsjednik Brajović je rekao da Skupština Crne Gore aktivnim radom doprinosi unaprjeđenju političkog i društveno-ekonomskog ambijenta, kroz kontinuiranu komunikaciju sa institucijama, građanima, predstavnicima medija i civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju u našoj zemlji:

-  Tome svjedoči i podatak da je u široko obuhvaćenim istraživanjima, crnogorski parlament u posljednjih nekoliko godina u kontinuitetu priznat kao najotvoreniji u regionu. Ovih dana u Skupštini Crne Gore, radom na stalnom unaprjeđenju izbornog ambijenta, na ispitu je društveni konsenzus u kojem se svi izabrani predstavnici građana zalažu za dalju demokratizaciju društva kroz institucionalno jačanje vladavine prava. Uvjeren sam da će u našem zajedničkom izazovu, u kojem nam nemjerljivu podršku pružaju OEBS i Evropska unija, odgovorno razumijevanje potreba društva, otvorenost i spremnost za saradnju biti dominirajuća politička potreba – istakao je predsjednik Skupštine.

Govoreći o budućnosti Evropske unije predsjednik Brajović je rekao da je upravo ova tema – naš zajednički evropski dom -  prilika da se razgovara o proširenju Evropske unije, jer je Zapadni Balkan nesumnjivo dio budućnosti jake, stabilne ujedinjene Evrope:

-  U Crnoj Gori koja je već duže vrijeme lider po ispunjavanju kriterijuma i glavni promoter vrijednosti Unije, smatramo da obeshrabrujuće poruke o proširenju iz nekih evropskih zemalja, ne idu u prilog ambijentu dalje demokratizacije država Zapadnog Balkana, ali ni evropskoj stabilnosti. Takve poruke ohrabruju jedino populističke pokrete unutar država, a takođe otvaraju vrata političkim uticajima koje niko od nas ovdje prisutnih ne smatra poželjnim – naglasio je predsjednik Brajović i  izrazio uvjerenje da će u periodu pred nama jačati svijest o potrebi da zajednički evropski dom - podignut na zdravim i jakim temeljima, bude iznutra ojačan ali i proširen novim članovima.

Crna Gora u tom domu sebe vidi kao predvidivog, korisnog i lojalnog člana, dobrodošlog u najskorijem roku – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.      

Na marginama konferencije, održan je sastanak šefova delegacija parlamenata malih evropskih zemalja, na kojem je predsjednik Skupštine Crne Gore istakao važnost redovnih susreta za dogovor i koordinaciju zajedničkih interesa država sa manje od milion stanovnika. U susret predstojećem redovnom okupljanju na Kipru, bilo je riječi o proširenju tema za razgovor, kako bi parlamentarni model saradnje bio podrška ekonomskom jačanju i razmjeni iskustava u oblasti privrede, zdravstva i dr.

Na sastanku predsjednika Brajovića sa predsjednikom Parlamenta Danske Henrikom Dam Kristensenom, ocijenjeno je da će njegovanju prijateljskih odnosa i povezivanja dvije države doprinijeti otvaranje Ambasade Crne Gore u ovoj zemlji i uspostavljanje bliže saradnje gradova. Parlamentarna saradnja u tom kontestu pružiće punu podršku i pomoći unaprjeđenju ekonomskih odnosa, zaključili su sagovornici.

Predsjednik Skupštine se sastao i sa prvom zamjenicom predsjednika parlamenta Finske Tulom Hatajnen sa kojom je najviše bilo riječi o evropskom putu Crne Gore u kontekstu finskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije. Formiranje grupa prijateljstva i intenziviranje komunikacije odbora za evropske poslove značajni su za nastavak procesa integracije i podrške postignutim rezulatima i ostvarenom napretku zemalja regiona, ocijenjeno je na sastanku.    

Na sastanku sa šefom delegacije Njemačke u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope Andreasom Nickom, predsjednik Brajović je naglasio značaj intenzivne komunikacije koju crnogorski parlamentarci imaju sa Bundestagom kroz kontakte sa svim poslaničkim partijama i klubovima. Istaknut je značaj održavanja postojećeg političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i činjenica da intenziviranje parlamentarne saradnje podsticajno djeluje na snaženje sveukupnih odnosa između dvije države.

Predsjednik Skupštine će se drugog dana konferencije sastati i sa zvaničnicima Savjeta Evrope, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), kao i predsjednicima parlamenata više evropskih zemalja. 

U crnogorskoj delegaciji su i poslanici Marija Ćatović i Predrag Sekulić, šef Delegacije Skupštine u PSSE, kao i Aleksandar Jovićević, generalni sekretar Skupštine Crne Gore.

 

Kadrovi  -  Strazbur

YouTube             
Cloud       
 
Izlaganje predsjednika Brajovića
YouTube             
Cloud