ponedjeljak, 21 oktobar 2019 15:55

Predsjednik Skupštine pozdravio održavanje Lučindanskih susreta u Zagrebu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“, Zagreb, povodom tradicionalnog obilježavanja Lučindanskih susreta:

Poštovani,

Obilježavajući Lučindanskim susretima vijek veličanstvenog Božićnog ustanka, kao i Rovačke republike, na izuzetan način doprinosite afirmaciji svijetlih trenutaka  u dugoj borbi za slobodu i državnu nezavisnost Crne Gore.

Od velikog je značaja takođe kontinuitet obilježavanja Lučindanskih susreta tokom prethodnih, više nego izazovnih 20 godina, čime ste vi iz Nacionalne zajednice i Društva „Montenegro“ pokazali izvanredan entuzijazam, proaktivnost i nacionalnu mudrost. Iznad svega ste pokazali poštovanje države vašeg porijekla, kao i države u kojoj živite. 

Lučindan je za Skupštinu Crne Gore takođe poseban, jer 31. oktobra svake godine obilježavamo Dan parlamentarizma, datum kada je 1906. godine -  u skladu sa Ustavom iz 1905 -  na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština.  

Uvjeren sam da će vaši gosti iz Kolašina, nakon što su i sami obilježili vijek svoje Rovačke republike, dostojno predstavljati maticu Crnu Goru i prenijeti vam naše iskrene pozdrave.