ponedjeljak, 07 oktobar 2019 13:25

U Skupštini otvorena izložba „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Crne Gore, danas je  u Skupštini Crne Gore otvorena izložba „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“. 

Na otvaranju izložbe u organizaciji Skupštine Crne Gore i ambasade Italije, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je naglasio da je Italija oduvijek bila značajan evropski susjed Crne Gore, a italijanska teritorija predstavljala je prirodni crnogorski prozor u svijet.

Govoreći o doprinosu italijanskog kapitala sveukupnom progresu i modernizaciji Crne Gore od uspostavljanja diplomatskih odnosa, predsjednik Brajović je pomenuo izgradnju željezničke pruge Bar –Virpazar- Podgorica – Danilovgrad kao i barsko pristanište, zatim uspostavljanje plovidbe Skadarskim jezerom i prvu radio-telegrafsku stanicu na Balkanu, koju je Crna Gora dobila zahvaljujući Guljelmu Markoniju.

Uz uspomenu na crnogorsku princezu i italijansku kraljicu Jelenu Petrović Njegoš,  predsjednik je podsjetio da je poslije nasilnog ukidanja crnogorske nezavisnosti, posljednja država koja je prekinula diplomatske odnose sa našom zemljom bila upravo Italija, a upućenost jednih na druge, brojne veze i pozitivna sjećanja doprinijeli su prevazilaženju sukoba tokom Drugog svjetskog rata.

- Diplomatski odnosi država Crne Gore i Italije zvanično su ponovo uspostavljeni 14. juna 2006. godine, nakon ponovnog sticanja nezavisnosti Crne Gore. Na temelju vjekovnih veza naših naroda, međusobnog poštovanja i razumijevanja, kao i zajedničkog mediteranskog nasljeđa i posvećenosti evroatlantskim i evropskim vrijednostima, Crna Gora i Italija nastavljaju da unaprjeđuju prijateljske odnose i grade partnersku saradnju – zaključio je uz zahvalnost ambasadi Italije, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli naveo je da ova izložba predstavlja jednu od najvažnijih svečanih aktivnosti koje je Ambasada Italije uvrstila u program dešavanja za proslavu jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države 1879. godine.

- Pored toga, ova izložba je plod marljivog i istovremeno zadivljujućeg istorijskog istraživanja zahvaljujući nezamjenjivoj saradnji sa Nacionalnom bibliotekom iz Napulja. Naslovne strane, kojim su najvažniji italijanski časopisi predstavili Crnu Goru italijanskim čitaocima, danas nam pružaju priliku da oživimo dešavanja jednog burnog vremena, onako kako su ih italijanski novinari tog doba tumačili,  naravno, u skladu s ondašnjim istorijskim okolnostima. Postoji, zatim, i razlog umjetničke prirode: nakon više od jednog vijeka, te naslovne strane, tako lijepo naslikane i koje s izvanrednom efikasnošću u jednoj slici sažimaju kompleksne događaje ili epizode vrijedne pomena, nesumnjivo predstavljaju, prava mala umjetnička djela koja treba otkriti – rekao je ambasador Italije.

Ambasador Zelioli je takođe istakao značaj veza porodica Petrović i Savoja, doprinos Italije razvoju saobraćajne infrastrukture i telekomunikacija u Crnoj Gori, uz ne manju vrijednost kulturne baštine na Primorju.

Akcentujući trenutnu saradnju Crne Gore i Italije u mnogim oblastima, ambasador Republike Italije je iskazao sigurnost da će izložba pogotovo zbog mjesta u kojem je smještena, izazvati interesovanje od strane crnogorske javnosti, „koja će kroz nju moći da još jednom otkrije koliko su stare i jake veze sa Italijom, a ujedno da posjeti mjesto „par excellence“ evropskih naroda, odnosno sjedište Skupštine.“

- Skupština je u stvari mjesto demokratskog suvereniteta, mjesto gdje očekujemo da vidimo na djelu sve poslanike koje je narod izabrao kako iz vladine većine tako i iz opozicije – zaključio je ambasador Zelioli.

Izložba u organizaciji Skupštine Crne Gore i ambasade Italije, otvorena je za javnost do 21. oktobra, radnim danom do 16 časova.

* * *

 

Kadrovi sa izložbe organizovane povodom 140 godina diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije

YouTube
Cloud

Govor predsjednika Skupštine Ivana Brajovića
YouTube
Cloud

Govor ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Leke Zeliolia
YouTube
Cloud