Print this page
ponedjeljak, 23 septembar 2019 13:48

Predsjednik Skupštine sastao se sa predsjednikom Vlade Kazahstana i predsjednikom parlamenta Turske

Delegacija Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednikom Ivanom Brajovićem prvi put učestvuje na sastanku predsjednika parlamenata zemalja Evroazije, koji se ove godine održava u Nursultanu - Kazahstan.

Prvog dana boravka u Kazahstanu predsjednik Brajović je imao  susret sa predsjednikom Vlade Republike Kazahstan Askarom Maminom.

Na sastanku su istaknuti dobri politički odnosi kao osnova za intenzivniju ekonomsku, kulturnu i drugu razmjenu. Predsjednik Brajović je naglasio da su članstvo u NATO i evropske integracije za Crnu Goru ključni za bezbjednost i dalji ekonomski razvoj, ali da smo posvećeni njegovanju dobrih odnosa sa svim državama.

Sa ciljem jačanja ekonomskih odnosa, predsjednik Vlade Mamin predložio je organizovanje poslovnog foruma crnogorskih i kazahstanskih privrednika do kraja 2019. kako bi se konkretizovali zajednički projekti.

Na marginama Konferencije, predsjednik Brajović sastao se i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom. Sagovornici su naglasili da intenzivna parlamentarna saradnja značajno doprinosi političkom razumijevanju i partnerstvu dvije države, naročito u okviru NATO saveza. Predsjednik Šentop je istakao da razvijenu ekonomsku saradnju potvrđuje konstantni rast investicija, te da potencijali saradnje postoje u mnogim oblastima. On je uputio poziv predsjedniku Brajoviću da, u aprilu naredne godine, prisustvuje svečanoj proslavi 120 godina od formiranja Velike narodne skupštine Republike Turske.

Predsjednik Brajović će se sjutra obratiti učesnicima Četvrtog susreta čelnika više od 50 parlamenata zemalja Evrope i Azije u okviru Plenarnog zasijedanja i govoriće na temu evroazijskog dijaloga, povjerenja i partnerstva.

* * *

Kadrovi - Kazakstan I dan

YouTube

Cloud

Izjava za medije predsjednika parlamenta Turske

YouTube

Cloud

Galerija fotografija