Print this page
srijeda, 04 septembar 2019 15:10

Sjedinjene Američke Države su prijatelj i partner Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa delegacijom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koju predvodi senator Lindzi Grem, koji je ujedno i predsjednik Odbora za pravosuđe američkog Senata.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo sveukupnom saradnjom Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa i jačanjem partnerstva u okviru NATO-a. 

Tokom razgovora, predsjednik Brajović izrazio je zahvalnost na snažnoj podršci američkog Kongresa u ostvarenju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, što predstavlja dodatnu potvrdu prijateljstva i strateškog partnerstva. Osvrnuo se i na značaj brojnih zakonodavnih inicijativa pokrenutih od strane američkog Kongresa, koje su u konačnom imale za cilj afirmaciju članstva Crne Gore u NATO.

 „Drago mi je da je ocjena naših sagovornika da je Crna Gora lider u regionu, odgovoran NATO član i da će biti odgovoran član Evropske unije. Ovi sastanci, kao i kontakti na najvišem nivou treba da budu što intenzivniji i češći, jer je veliko zadovoljstvo da Crna Gora ima saveznika u Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je predsjednik Brajović. 

Predsjednik Skupštine upoznao je sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom i ekonomskim prilikama u državi. Pri tome, posebno je naglasio važnost daljeg rada skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i izrazio uvjerenje da će svi poslanici pokazati neophodan stepen odgovornosti prema crnogorskim građanima.

Senator i predsjednik Odbora za pravosuđe Lindzi Grem istakao je da je Crna Gora donijela dobru odluku pridruživši se NATO-u, čime je osigurala bezbjednost svojih građana, a Kongres će nastaviti da pruža punu podršku daljem jačanju vladavine prava i medijskih sloboda u susret predstojećem članstvu u EU. Izrazio je očekivanja da će i ekonomska saradnja u narednom periodu biti intenzivnija, naglasivši da će nastojati da prenese poruku američkim investitorima da budu konkurentniji.

Sjedinjene Američke Države su vaš prijatelj i partner, Kongres je vaš saveznik i nadamo se da ćete i 2020. godine dokazati sebi i svijetu da demokratija zauvijek ostaje u Crnoj Gori“, zaključio je senator Grem. 

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu i poslanica Daliborka Pejović.

 

 

Predsjednik Skupštine sa delegacijom Kongresa SAD
YouTube               
Cloud         
 
Izjava za medije predsjednika Brajovića
Izjava za medije kongresmena Lindzi Grema
 
Pitanje novinara predsjedniku Ivanu Brajoviću i kongresmenu Lindzi Gremu
Cloud         
                      
                   
 

Galerija fotografija