subota, 27 jul 2019 15:28

Doprinos malih evropskih država saradnji i jedinstvu Evrope

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović boravi u Knjaževini Monako na poziv predsjednika Nacionalnog savjeta Stefana Valerija.

Na sastanku sa predsjednikom parlamenta kojem je prisustvovao i predsjednik Odbora za vanjske odnose Žoze Badia, akcentovan je značaj parlamentarne saradnje kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru formata malih evropskih država. Predsjednik Brajović je istakao da saradnju parlamenata koja je već na visokom nivou treba dalje unaprjeđivati novim sadržajima na osnovu Okvirnog sporazuma dvije države potpisanog 2013. godine.

Predsjednik Skupštine bio je gost predsjednika Nacionalnog savjeta na tradicionalnoj dobrotvornoj večeri Crvenog krsta Knjaževine Monako.

Tokom susreta sa domaćinom večeri princom Albertom od Monaka, razmijenjena su mišljenja o saradnji dviju država, čije su ekonomije prevashodno bazirane na turizmu. Princ Albert od Monaka, koji je nedavno boravio u Crnoj Gori povodom održavanja Igara malih evropskih država, i ovom prilikom je pohvalio izuzetnu organizaciju tog događaja i ponovio snažne impresije o ljepotama i potencijalima naše zemlje.

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i saradnje Knjaževine Monako Žilom Tonelijem, bilo je riječi o važnosti redovnog političkog dijaloga za bolje međusobno razumjevanje i utvrđivanje novih modaliteta saradnje i dalje snaženje prijateljskih odnosa dviju država u oblastima od zajedničkog interesovanja. Zajednički je ocijenjeno da male evropske države pružaju doprinos saradnji i jedinstvu Evrope. U tom kontekstu predsjednik Brajović je istakao posvećenost Crne Gore daljem jačanju saradnje sa malim uspješnim zemljama, razmjeni iskustava i znanja, posebno u onim oblastima gdje postoje komparativne prednosti.

Tokom svih sastanaka naglašeno je da odlični politički odnosi dvije zemlje predstavljaju osnovu za intenziviniju ekonomsku saradnju.

U izjavi koju je dao državnoj televiziji Monaka predsjednik Brajović je između ostalog istakao:

- „Imali smo ove godine u Crnoj Gori organizaciju sportskih igara malih zemalja Evrope, a princ Albert nam je učinio ogromno zadovoljstvo što je prisustvovao i otvaranju, i boravio u Crnoj Gori. Danas smo posebno govorili o iskustvima u funkcionisanju parlamenta Knjaževine Monako i Crne Gore, dogovarali se o intenziviranju naše parlamentarne saradnje i što je veoma važno, dogovarali se o zajedničkom nastupu malih zemalja Evrope u međunarodnim organizacijama. Naši sjajni odnosi, ne samo između Knjaževine Monako i Crne Gore, nego i između ostalih malih evropskih zemalja, pokazuju koliko možemo da doprinesemo ukupnom širenju evropskih vrijednosti i stabilnosti na našem kontinentu. Stoga je vrlo važno da naša saradnja dolazi do punog izražaja. Zaista od srca zahvaljujem gospodinu Stefanu Valeriju na organizaciji ove posjete i na jednom srdačnom i toplom dočeku, i ukupnom ambijentu u kojem je realizovana moja posjeta.“

- „Dakle, dogovorili smo da koordiniramo naše predstavnike koji će se sastajati redovno u cilju razmatranja zajedničkih interesa i njihove zaštite. Ja ću posjetiti Crnu Goru 2020. godine sa delegacijom preduzetnika iz Monaka. Crna Gora je jedna prelijepa zemlja i siguran sam da možemo zajedno uraditi korisne stvari na ekonomskom planu tako da ćemo ohrabriti naše investitore da dođu u Crnu Goru i rade na unaprjeđenju ekonomskih veza i saradnje sa privrednicima iz Crne Gore. Osim toga, nadam se da ćemo i mi biti u prilici da 2021. godine u Monaku ugostimo delegaciju crnogorskih preduzetnika.“ – kazao je u svojoj izjavi predsjednik Parlamenta Monaka Stefan Valeri.

 

pdfIzjave Brajović - Valeri 

Izjava za medije predsjednika Brajovića

 
Izjava za medije - Stefan Valeri
YouTube           
 
Kadrovi - Monako
Cloud