petak, 12 jul 2019 14:25

Predsjednik Skupštine Crne Gore uručio Trinaestojulske nagrade

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas Trinaestojulske nagrade za 2019. godinu: Draganu B. Peroviću za autorski TV serijal „Crnogorci sentom po svijetu“; ciklus emisija „Istjerivač mitova“ i knjigu „ Stefan Perović Cuca - orepak bića“; Božidaru Šekularcu za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“ i Pavlu Goranoviću za knjigu „Poezija“.

Predsjednik Skupštine je u svom izlaganju rekao da Trinaestojulski ustanak predstavlja najplemenitiju istorijsku knjigu Crne Gore i porobljene Evrope '41. godine, knjigu čiji su impresum i starostavne stranice štampane u najstarijoj državnoj štampariji na svijetu - u srednjovjekovnoj Crnoj Gori:

- Ona knjiga čija su olovna slova pretopljena u zrna osvajala slobodu naše domovine. Ona knjiga koja se i danas piše i nikad ne smije biti završena, jer bi to bio kraj Crne Gore. Jer istorije se pišu, a države žive sa svojim narodima.

Predsjednik Brajović je istakao da ne bi bilo savremene Crne Gore da nije bilo 13. jula:

- Onog 1878, kad je naša nezavisnost potvrđena na Berlinskom kongresu; ili onog 1941, kad se sa trideset hiljada ustanika rodila nova, slobodarska Crna Gora prevarena '18-te. Kao i ovog jula kada u slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori slavimo njen Dan državnosti i uručujemo Trinaestojulske nagrade. 

On je naveo da tradicija i istorija pamte da se u našoj zemlji riječ baštinila, gajila i uzdizala na pijedestal svetinje. Ali, takođe – navodi predsjednik Brajović - mi smo svjedoci da živimo u vremenu kada riječ, izgovorena i napisana, data i obećana, počinje da devalvira, da se iz odore progonjene presvlači u kostim progonioca, da umjesto da sabira - riječ razdvaja i sabotira, umjesto da utemeljuje – ona targetira, umjesto da etablira - ona rasplinjuje i relativizuje:

- U takvim vremenima, a mi imamo privilegiju ili izazov da živimo u njima, jedino mudrost nadživi korist i inat, kao što i razboritost nadživi anemiju i letargiju. Zato moramo biti mudri i strpljivi, jer istina uvijek nađe svoj put na vidjelo. A ovdje smo da kažemo i stanemo iza naših riječi. Da uradimo i stanemo iza naših odluka, kao mnogo puta do sada i težih i izazovnijih nego što su danas. Iz svih navedenih razloga danas ću da kažem da je zadovoljstvo više što ovdje uručujemo nagrade za riječi pretočene u djela, a ne samo za stvaraoce, one koje naše stvaralaštvo i nagrade brane od nas samih, ma kako se zvali. Riječi koje su ukoričene, a mnogo prije toga ukorijenjene i usječene u crnogorsko biće.

Čestitajući nagrađenima, predsjednik Brajović je rekao da „danas žanjemo ono što su naši preci posijali. Sve ono što je preživjelo  decenijske suše i poplave, snjegove i vjetrove; što je nadživjelo ideološke, religijske i druge različitosti i sukobe; što je učvrstilo i utemeljilo iskru crnogorske državnosti i umrežilo crnogorsko slobodno nebo u civilizacijskom modernom sazvježđu. Danas se sa pijetetom klanjamo crnogorskim  žrtvama koje su živote uzidale u branik od najvećeg zla čovječanstva - fašizma. Njima slava, a Vama, poštovani dobitnici – hvala na radu i pregnuću, jer vaš uspjeh i dostignuća su uspjeh i dostignuća Crne Gore”.

U ime nagrađenih Dragan B. Perović  zahvalio je žiriju na izboru, naglasivši da nagrada predstavlja krunu višedecenijskog rada, napora, odricanja i htjenja da se na neki način doprinese kulturnom miljeu u Crnoj Gori.

“Crna Gora je iznad svih nas, sa graničnicima koji čine slobodarstvo, čojstvo i nepokornost. Dosta se Crna Gora topila u tuđe nesreće, dozvoljavajući drugima da svoj manjak istorije nadoknađuju našim vrijednostima i dosta su Crnogorci bili tuđi meci. Dužni smo da se vratimo sebi i sudbinske odluke donosimo sami, oslonjeni na svoja pregnuća i svijetle tradicije”, naglasio je Perović.

Odluku o dodjeli Trinaestojulske nagrade obrazložio je predsjednik Žirija, Rajko Todorović – Todor, koji je ovom prilikom zaključio da djela laureata predstavljaju trajnu vrijednost crnogorske kulture i nauke.

- Perović „neumorno i posvećeno, na osobenim umjetničkim postupcima i formama uzdiže našu društvenu svijest, prinoseći joj kolosalne darove od neprocjenjivog značaja i vrijednosti za humanističku, naučnu, kulturnu, umjetničku i istorijsku suštinu duha i agona crnogorske multikulturne baštine – navodi se između ostalog za dobitnika Dragana B. Perovića.

Govoreći o djelu prof. dr Božidara Šekularca, predsjednik Žirija je rekao da 28 publikacija svjedoče o njegovoj kontinuiranoj posvećenosti naučnom i pedagoškom radu i predstavljaju značajan doprinos crnogorskoj istoriografiji, a da  knjigom „Crna Gora u doba Crnojevića“ prof. dr Šekularac zaokružuje istraživanje perioda srednjovjekovne crnogorske istorije.

O Pavlu Goranoviću navodi se da je on jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika u čijoj se poeziji mogu pronaći brojne filozofske asocijacije i implikacije koje, uz misaonost, spadaju u red njegovih primarnih poetskih preokupacija, kao i da knjigu „Poezija“ odlikuje zrelost jezika i izraza, uzdizanje malih i nepoznatih mjesta na nivo univerzalnosti, spajanje vremena i svjetova, čineći ovog autora bogatog književnog opusa značajnom figurom na crnogorskoj književnoj sceni.

Odluku o dodjeli Trinestojulske nagrade za 2019. godinu donio je žiri u sastavu: predsjednik Rajko Todorović- Todor i članovi  Miomir Vojinović, Igor Lakić, Ranko Milović i Jadranka Selhanović.

pdfGOVOR PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE IVANA BRAJOVIĆA

Kadrovi

YouTube

Cloud

Govor predsjednika Skupštine Crne Gore

YouTube

Cloud

Govor predsjednika žirija Rajka Todorovića Todora

YouTube

Cloud

Govor Dragana Perovića dobitnika Trinaestojulske nagrade

YouTube

Cloud