četvrtak, 11 jul 2019 12:33

Predsjednik Skupštine o Evropskom danu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Povodom desete godišnjice od usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i Danu sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović podsjetio je na ljudsku i civilizacijsku dužnost da pamtimo žrtve i izvučemo jasne pouke kako se ratovi i tragedije ne bi ponovili:

- Protokom vremena ne slabi saosjećanje sa žrtvama i njihovim bližnjima. Takođe, sve je jasnija potreba stalnog podsjećanja na odgovornost za počinjene zločine, ujedno i opomena da moramo činiti stalne napore da dobrosusjedski odnosi, mir i stabilnost budu nesumnjivo dugoročno opredjeljenje svih politika  u regionu, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Podsjećamo, 11. jul proglašen je Evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog u periodu između 11. i 19. jula 1995. godine. Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su 9. jula 2009. Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.