četvrtak, 27 jun 2019 15:39

Predsjednik Skupštine razgovarao sa delegacijom Igmanske inicijative

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas delegaciju Igmanske inicijative: dr Zorana Pusića iz Hrvatske, Aleksandra Popova iz Srbije, Vehida Šehića iz Bosne i Hercegovine, kao i Branislava Radulovića i Branka Lukovca iz Crne Gore.

Sastanak je organizovan povodom 20 godina od osnivanja Igmanske inicijative, koji će biti obilježen iduće godine.

Predsjednik Brajović je naglasio značaj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao jednog od prioriteta vanjske politike Crne Gore, koji se kontinuirano uspješno sprovodi. On je podsjetio da je Igmanska inicijativa tokom dvije decenije aktivnosti značajno doprinosila obnavljanju povjerenja i tolerancije, unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa,  kao i prevazilaženju svih vrsta diskriminacije u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

- Važno je da postoje prilike u kojima možemo razmijeniti pozitivna iskustva. Upravo zato je jubilej 20 godina od osnivanja Igmanske inicijative od velikog značaja kako bismo razmijenili dobre prakse i očuvali dosadašnja dostignuća Inicijative, kazao je predsjednik Brajović.

Sagovornici su se saglasili da zajednički cilj insititucija i civilnog sektora država regiona treba da bude dalja demokratizacija društava kroz jačanje vladavine prava, ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava.

Igmanska inicijativa je regionalna mreža koju čine predstavnici civilnog sektora, medija, lokalnih samouprava, kao i ekonomski i politički analitičari koji kreiraju projekte sa ciljem podrške unaprijeđenju odnosa između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma.

YouTube

Cloud