srijeda, 08 maj 2019 11:44

Slovačka će nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka koji boravi u posjeti našoj zemlji u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a.

Predsjednik Brajović je izražavajući punu podršku slovačkim prioritetima predsjedavanja OEBS-om istakao da činjenica da ministar Lajčak svoju posjetu državama Zapadnog Balkana počinje u Crnoj Gori najbolji pokazatelj koliko se cijeni napredak koji je postigla naša zemlja od nezavisnosti.     

- Posebno cijenimo istorijsku ulogu slovačke diplomatije i ministra Lajčaka lično, tokom procesa obnove crnogorske državnosti, kao i bezrezervnu podršku i konkretnu pomoć Slovačke našim evroatlantskim i evropskim integracijama. Samo odlični poznavaoci prilika u našem regionu razumiju na pravi način koliko je važno dalje stimulisati uspješene primjere kao što je Crna Gora. Redovna razmjena mišljenja na najvišem nivou potvrda su prijateljskih odnosa, kao i zajedničkog opredjeljenja da saradnju između dvije zemlje dodatno oplemenimo i učinimo još sadržajnijom, posebno na polju ekonomije – naglasio je predsjednik Brajović.

Ministar Lajčak je pohvalivši aktivni angažman naše zemlje u okviru OEBS-a kazao da je Crna Gora lider reformskih i integracionih procesa u regionu. Skupština Crne Gore kao kuća demokratije ima važnu ulogu u nastavku iskrene prijateljske i partnerske saradnja Crne Gore sa OEBS-om - kazao je predsjedavajući OEBS-om. On je posebno pohvalio posvećenost naše zemlje ljudskoj dimenziji OEBS-a koju jasno prepoznaju svi relevantni izvještaji i najavio je takođe nastavak podrške unaprjeđenju izbornog ambijenta kroz rad Privremenog odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

U kontekstu bilateralne saradnje ministar Lajčak je kazao da će Slovačka nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore sa kojom razvija iskreno prijateljstvo i sadržajnu saradnju. 

Sagovornici su istakli posebno zadovoljstvo razvojem parlamentarne saradnje između dvije zemlje koja će dodatno biti osnažena predstojećom posjetom predsjednika Brajovića Bratislavi.

Tokom razgovora, kojem su prisustovali i predsjednica Zakonodavnog odbora Marta Šćepanović, kao i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Željko Aprcović, bilo je riječi i o aktuelnim političkim kretanjima u Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana, kao i o politici proširenja Evropske unije.    

 

Susret Brajović - Lajčak

YouTube 
Cloud