Print this page
utorak, 07 maj 2019 15:24

Povodom Dana Evrope u Skupštini otvorena izložba fotografija „Pozdrav iz Rumunije“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađ otvorili su danas u holu crnogorskog parlamenta izložbu fotografija „Pozdrav iz Rumunije“ uglednog rumunskog fotografa i reditelja Florina Andreskua, povodom Dana Evrope i tekućeg predsjedavanja Rumunije Savjetom Evropske unije.

Predsjednik Brajović je rekao da je maj mjesec u kojem slavimo Dan pobjede nad fašizmom, slavimo Dan Evrope kao i vrijednosti koje Evropska unija predstavlja, kao promoter slobode, mira, prosperiteta, suživota i saradnje.

-  Multikulturalna, multietnička i multivjerska Crna Gora je odavnina baštinila i branila te vrijednosti. Za nas je veliki i značajan 21. maj kada smo 2006. na način svojstven demokratskim i razvijenim zemljama obnovili svoju nezavisnost. Skupština Crne Gore i ovom izložbom na simboličan način obilježava Dan Evrope, iskazuje poštovanje prijateljskoj Rumuniji koja predsjedava Unijom i ističe važnost kulturnih, parlamentarnih i svih drugih veza naših država – istakao je predsjednik Brajović. 

On je takođe podsjetio da je projekat Evropske unije izgrađen od pretpostavke da jedino zajedno možemo biti jači i da će nacionalni interesi biti bolje ispunjeni u okviru Unije nego van nje.

-  Očekujemo da će i novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije, uprkos brojnim izazovima, zadržati politiku proširenja među ključnim prioritetima. Evropski put je uvijek bio naš izbor i zato ćemo nastaviti da se krećemo naprijed na putu koji smo davno započeli. Crna Gora je oduvijek bila pouzdani saveznik u odbrani evropskih vrijednosti, prava i sloboda – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore. 

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađ rekao je da  Izložba „Pozdrav iz Rumunije“ predstavlja podsjećanje na 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom, mržnjom i podjelama, kao i Dan kojim proslavljamo novi početak Evrope.  Ambasador Nađ je rekao da Rumunija predstavlja dio Evropske unije koja je jedna od najuspješnijih ikad uspostavljenih insitiucija. Predsjedavanje Unijom za Rumuniju je velika odgovornost, ali sam ubijeđen  - istakao je ambasador ove zemlje - da smo do sada ispunili svoju dužnost i da ćemo na kraju moći da podnesemo izvještaj o uspješnom predsjedavanju.

-  Izložba je posvećena i odličnim bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom, ova država je naš prijatelj i ubijeđen sam da će brzo biti član Evropske unije. Sada se nalazimo u Skupštini koja je jedna od najvažnijih demokratskih institucija. Još jednom bih želio da čestitam predsjedniku Brajoviću na njegovim naporima i naporima parlamenta, kako bi ispunili sve zahtjeve za pristupanje Evropskoj uniji i kako bi dostigli njene standarde – zaključio je ambasador Rumunije u Crnoj Gori.

 

VIDEO:

Govor predsjednika Skupštine Ivana Brajovića 
 
Cloud  
 
Govor ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađ
 
Cloud  
 
Izložba fotografija „Pozdrav iz Rumunije“ povodom Dana Evrope   pokrivalice
 
Cloud   

 

Galerija fotografija