utorak, 09 april 2019 14:42

Završena konferencija predsjednika parlamenata EU

- Predsjednici parlamenata država Evropske unije potvrđuju evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i predanost proširenju Unije, jer je to ulaganje u mir, demokratiju i bezbjednost. Iako priznaju napredak koji su postigle zemlje Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina, predsjednici su ih pozvali da nastave sa reformama. Istovremeno, predsjednici pozivaju zemlje regiona da prevaziđu postojeće sukobe i povećaju regionalnu saradnju – stoji u zaključku vezanom za politiku proširenja, donijetom na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije u Beču, na kojoj je učestvovao predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

U Zaključcima se takođe navodi da je Evropski parlament nesumnjivo ključni dio demokratskog života Evropske unije koji zajedno s nacionalnim parlamentima obezbjeđuje legitimnost djelovanja Unije i služi kao snažan glas građana Evrope. Zato  pozivaju građane Evrope da na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju 2019. godine, aktivno učestvuju u oblikovanju evropske budućnosti. Imajući u vidu najveću ulogu slobodnih i poštenih izbora, predsjednici smatraju da je jačanje demokratske otpornosti u Evropi od ključnog značaja.

Tokom Konferencije, predsjednik Brajović je imao niz bilateralnih sastanaka sa šefovima delegacija parlamenata Italije Robertom Fikom, Holandije Anki Broekers-Knol, Irske Denisom O'Donovanom, Češke Radekom Vondračekom i Jaroslavom Kuberom, Slovačke Andrejom Dankom, Francuske Žanom Bizeom , Letonije Inarom Murniece i  Litvanije Viktorasom Pranckietisom.

Tokom bilateralnih sastanaka akcenat je stavljen na političke i ekonomske odnose Crne Gore i svake od država, statusa pristupnih pregovora i neophodnih reformi koje se sprovode sa ciljem institucionalnog jačanja i usaglašavanja zakonske i druge regulative sa propisima Evropske unije.

- Imao sam zaista otvorene i prijateljske razgovore sa velikim brojem predsjednika evropskih parlamenata. Svim sagovornicima sam iznio očekivanje da Crna Gora kao ubjedljivi lider u pregovaračkom procesu i država sa odličnom susjedskom i regionalnom politikom, ima realno očekivanje da bude poštovan princip individualnog dostignuća i da bude administrativno, ekonomski i na svaki drugi način podržana na svom evropskom putu. Moram reći da sam od svih sagovornika dobio uvjeravanja da se prilike i aktivnosti u Crnoj Gori i regionu pažljivo prate. Ohrabrujuće su bile i poruke i uvjeravanja da Crna Gora kao dobar primjer u mnogim segmentima, ima prijateljsku podršku i uvažavanje njenih reformskih napora. Iako za članice Unije u maju slijede izbori za Evropski parlament, na Konferenciji, kao i u razgovorima sa predsjednicima parlamenata, očekuje se nastavak paralelnih procesa unutrašnje konsolidacije evropskog aparata, sa politikom pružanja podrške kandidatima za članstvo.

Sesije Konferencije u Beču bile su posvećene Evropi i njenim susjedima kao i Evropskoj uniji u susret evropskim izborima 2019. godine - daljem razvoju saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija Evropske unije“.

VIDEO: Kadrovi - bilaterale - Beč

YouTube              

Cloud    

Izjava za medije predsjednika Brajovića

YouTube            

Cloud