ponedjeljak, 08 april 2019 18:20

Predsjednik Brajović na konferenciji u Beču govorio o Evropskoj uniji i njenim susjedima

-  Razumijemo potrebe EU da otkloni uzroke kriza kroz koje prolazi i obavi proces unutrašnje konsolidacije. Ali ne mislimo da je odgovor na te probleme zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje politike proširenja, koju smatramo najuspješnijom politikom Evropske unije. Naprotiv, vjerujemo da su proces konsolidacije unutar EU i proces pridruživanja članica koje dijele iste vrijednosti, dva komplementarna procesa jer su međusobno uslovljenja i moraju se istovremeno odvijati ukoliko Evropska unija želi da bude jači, efikasniji i atraktivniji savez za postojeće i nove članice. Ukoliko odloži integraciju za neka bolja vremena, to nosi opasnost različitih političkih uticaja koji su u suprotnosti sa strateškim ciljevima Evropske unije. To bi dovelo do slabljenja evroentuzijazma kandidata i stvorilo uslove za jačanje snaga koje njeguju antievropske vrijednosti. Posljedice takve politike neće osjećati samo naše zemlje već i Unija. Zato mislimo da je proces proširenja strateški put za Crnu Goru, za region i za Evropu u cjelini. Da li će tako biti, ne zavisi presudno od nas - istakao je danas između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, u diskusiji posvećenoj Evropskoj uniji i njenim susjedima na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije koja se od 7. do 9. aprila održava u Beču.

Predsjednik Skupštine je rekao da je pored unutrašnjih reformi, dobrosusjedske saradnje i usaglašene vanjske i bezbjednosne politike sa Evropskom unijom, Crna Gora spremna da pruži svoj mali, ali nezanemarljiv doprinos evropskoj porodici naroda:

-  Imamo milenijumsko trajanje i istoriju, očuvali smo međuetnički i međuvjerski sklad u najtežim trenucima, obilujemo prirodnim resursima i posvećeno sprovodimo reforme koje su važne za bolji životni standard naših građana. Članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nije značajno samo za učvršćivanje stabilnosti naših zemalja, već cijelog evropskog kontinenta. Proširenje donosi ekonomsku, društvenu i bezbjednosnu korist kako novim tako i postojećim članicama – zaključio je predsjednik Brajović.

Tokom bilateralnog susreta sa predsjednikom Doma poslanika Republike Italije Robertom Fikom, predsjednik Brajović je istakao značaj  dobre saradnje Skupštine Crne Gore sa oba doma Parlamenta Italije, koji su kroz brojne aktivnosti u prethodnom periodu snažno podržavali evropsku integraciju Crne Gore. Predsjednik Fiko je akcentovao dobar odjek nedavno održane konferencije Jadransko jonske inicijative u Budvi, a isto se očekuje od predstojeće Konferencije mladih parlamentaraca regiona i Evropske unije u Podgorici, na kojoj će učestvovati i predstavnici Parlamenta Italije.

Sagovornici su se takođe saglasilli da pored važnih postojećih privrednih projekata Crne Gore i Italije, treba nastaviti sa daljim jačanjem ekonomske saradnje. Na sastanku je bilo riječi o evropskom putu Crne Gore, političkim i ekonomskim prilikama u dvijema državama i regionu. Istaknut je značaj odlične dobrosusjedske politike Crne Gore, imajući u vidu da je na evropskom putu najviše odmakla u odnosu na ostale aspirante.

Nakon susreta, predsjednik Doma poslanika Roberto Fiko, rekao je:

"Bio je to važan i veoma interesantan susret. U budućnosti možemo imati veoma značajne kontakte, kao i administrativnu, političku, kulturnu i ekonomsku  razmjenu sa Crnom Gorom koja pravi korake naprijed i ima veliki broj otvorenih poglavlja za ulazak u Evropsku uniju."

U nastavku Konferencije, predsjednika Skupštine Crne Gore očekuju brojni bilateralni susreti sa predsjednicima parlamenata zemalja Evropske unije.

Na Konferenciji će se razgovarati i na temu „Evropska unija u susret evropskim izborima 2019. godine - dalji razvoj saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija Evropske unije“.

Tehničke info za medije: U utorak, 9. aprila, do 16:00 časova, biće poslat materijal sa bilateralnih susreta.

 

Izlaganje predsjednika Brajovića

YouTube          
Cloud     
 
Izjava  -  Roberto Fiko
 
YouTube            
Cloud       

Kadrovi - Beč konferencija i Italija bilaterala
YouTube          
Cloud