subota, 09 februar 2019 11:49

Sastankom sa predsjednicom UN i crnogorskim iseljenicima završena posjeta SAD

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović imao je u Njujorku susret sa predsjednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Marijom Espinozom.

Predsjednik Brajović je prenio spremnost Crne Gore da konstruktivno i aktivno doprinosi realizaciji prioriteta UN, ističući značaj saradnje sa UN sistemom u cilju ispunjavanja međunarodnih obaveza, zaštiti i promociji ljudskih prava,  kao i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Govoreći o situaciji u regionu, predsjednik je naglasio da Crna Gora predvodi evropske integracije Zapadnog Balkana, koje predstavljaju najbolji garant stabilnosti i razvoja.

Predsjednica Espinoza je tokom razgovora istakla značaj uloge nacionalnih parlamenata u implementaciji UN politika, i naglasila da UN visoko cijene ulogu Crne Gore koja svojom dobrosusjedskom politikom i privrženosti vrijednostima UN predstavlja primjer drugima.

Sagovornici su se saglasili o neophodnosti jačanja efikasnog multilateralizma, koji može da odgovori savremenim izazovima u skladu sa osnovnim principima UN.  U tom kontekstu posebno je bilo riječi o strukturnoj reformi UN u cilju revitalizacije i modernizacije Organizacije u cilju postizanja potrebnih kompromisa o pitanjima od globalnog značaja.  U vezi sa nedavno postignutim sporazumom između Makedonije i Grčke, sagovornici su zajednički ocijenili da samo aktivno učešće svih strana u regionu, uz podršku međunarodne zajednice, može dovesti do obezbjeđivanja održivih rješenja i dugoročne stabilnosti i mira.

Posjetu SAD predsjednik Brajović je zaključio sastankom sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika u Njujorku, među kojima su bili predstavnici „Fondacije Gusinje“, „Euro Gusinje“, „21. maj Njujork“, „Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku“, „Golf klub Montenegro“ i „Primorje Bar“. Predsjednik Brajović je istakao značaj redovnih kontakata sa dijasporom radi razgovora o pitanjima od značaja za iseljenike, kao i jačanja saradnje u mnogim oblastima u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore.

 

VIDEO: Brajović sa predsjedniocm UN i iseljenicima
YouTube