petak, 08 februar 2019 09:33

Predsjednik Skupštine na Molitvenom doručku i brojnim susretima u Vašingtonu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović nastavio je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama učešćem na panelu: Zapadni Balkan: Kako prevazići prepreke na putu ka Evropskoj uniji u organizaciji Transatlantske mreže lidera.

- Crna Gora nikada nije imala dileme kojem sistemu vrijednosti pripada. Jasno smo trasirali put kojim želimo da idemo. Odredili smo ciljeve kojima težimo – članstvo u NATO i EU. Ostvarili smo vidljivi napredak za trinaest godina od obnove državnosti. Od svih država kandidata najviše smo odmakli u pregovorima i očekujemo da postanemo prva sljedeća članica Evropske unije. Zemlje Zapadnog Balkana uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i EU, moraju institucionalno i ekonomski ojačati kao bi razvili instrumente za odvraćanje i odbranu od negativnog uticaja pojedinih država koje ne dijele iste vrijednosti. Od velikog značaja je tu i vaša uloga, kao dokazanih prijatelja Zapadnog Balkana da pažnju Vašingtona držite i na naš region. SAD moraju ostati prisutne u regionu - ne da rješavaju probleme umjesto nas, već da pokažu da su zainteresovane za budućnost regiona u EU i NATO, gdje sve države Zapadnog Balkana prirodno pripadaju, istakao je između ostalog predsjednik Brajović.

Odvojeni sastanci koje je predsjednik imao sa članicom Kongresa Šili Pingre i kongresmenom Majkom Galagerom bili su prilika da se još jednom naglasi značaj američko-crnogorskog partnerstva i daljeg jačanja prijateljskih odnosa i saradnje između dvije zemlje posebno na ekonomskom planu. 

Članica kongresa i kopredsjedavajuća Crnogorskim kokusom u Kongresu Pingre istakla je da Crna Gora ima snažnu podršku u Kongresu da istraje u jačanju demokratije, kao i na svom putu do članstva u EU.

Kongresmen Galager koji je član delegacije Kongresa pri PS NATO, naglasio je značaj daljeg jačanja evroatlantskog partnerstva, koje on snažno podržava.

Predsjednik Skupštine razgovarao je na okruglom stolu sa višim ekspertima Atlantskog savjeta kojim je predsjedavao izvršni potpredsjednik te organizacije Dejmon Vilson o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori i situaciji na Zapadnom Balkanu. Predsjednik Brajović je posebno istakao posvećenost naše zemlje evroatlantskim vrijednostima i činjenicu da je Crna Gora svojim djelovanjem pokazala da je pouzdan i kredibilan partner. Nagalašavajući važnost daljeg proširenja EU predstavio je napredak Crne Gore u procesu evropske integracije pri čemu je kazao da se naša država već ponaša kao članica Unije, imajući u vidu potpunu usaglašenost naše vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Predsjednik Ivan Brajović i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović  učestvovali su na 67. nacionalnom molitvenom doručku koji se tradicionalno održava uz učešće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a koji je i ove godine je okupio veliki broj američkih i svjetskih zvaničnika.

Boravak u Vašingtonu predsjednik Brajović zaključio je učešćem u programu Glasa Amerike nakon čega će u Njujorku imati razgovor sa predsjednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Marijom Espinozom  i susret sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika.

* * *

pdfZapadni Balkan: Kako prevazići prepreke na putu ka Evropskoj uniji - predsjednik Skupštine Crne Gore u Vašingtonu, 7. februar 2019. godine

SAD - drugi dan
YouTube             
Cloud    

VOA
YouTube         
Cloud