srijeda, 23 januar 2019 18:53

Predsjednik Skupštine Crne Gore prvi zvaničnik u Sobranju Makedonije nakon ustavnih promjena

 - Čestitam na istorijskim odlukama kojima ste Makedoniji otvorili vrata evroatlantske porodice i omogućili nastavak evropskog puta. Pružili ste snažan doprinos stabilnosti našeg regiona i promociji pravih vrijednosti. Vašim primjerom još jednom ste potvrdili da zemlje Zapadnog Balkana i najteže probleme mogu rješavati diplomatskim sredstvima na miran način. Tradicionalno prijateljski odnosi naših država i u periodima brojnih izazova u regionu, primjer su odlične bilateralne saradnje, a intenzitet političkih kontakata na najvišem nivou odražava bliskost i prijateljstvo naših država - istakao je predsjednik Ivan Brajović u obraćanju poslanicima i diplomatskom koru na svečanoj sjednici Sobranja Republike Makedonije, sazvanoj u čast njegove posjete Skoplju. Predsjednik Brajović prvi je strani zvaničnik koji se obraća poslanicima Sobranja nakon usvajanja ustavnih promjena u Makedoniji. Ovo je ujedno i prva zvanična posjeta predsjednika crnogorskog parlamenta Makedoniji od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006.

Kao primjer prijateljskih odnosa, predsjednik Skupštine Crne Gore takođe je podsjetio i na posjetu Crnoj Gori koju je predsjednik Sobranja Taljat Džaferi izabrao za svoju prvu bilateralnu destinaciju. Predsjednik Brajović je izrazio želju da Skupština Crne Gore dobije priliku da što prije ratifikuje Protokol o pristupanju Makedonije NATO-o i time, kako je istakao, ovu državu dočeka raširenih ruku kao 30. članicu Alijanse.

- Crna Gora stoji na raspolaganju sa svojim iskustvom pređenog evroatlantskog i evropskog integracionog puta i uvjeravam vas da u našoj zemlji imate pouzdanog partnera - zaključio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik Sobranja Taljat Džaferi rekao je da između Makedonije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, države imaju iste strateške i vanjskopolitičke prioritete, što između ostalog stvara preduslove za dodatno jačanje parlamentarne i ekonomske saradnje. Predsjednik Sobranja je informisao predsjednika Skupštine Crne Gore o posljednjim aktivnostima te institucije, s akcentom na ispunjenje uslova Prespanskog sporazuma u čiji pozitivan ishod vjeruju.

- Zahvaljujem na snažnoj podršci koju dobijamo od Crne Gore za naše integrisanje u NATO što predstavlja nacionalni interes. Time će se postići stabilnost u regionu i stvoriti uslovi za intenziviranje regionalne saradnje, kako bismo otvorili nove perspektive za naše građane sa kvalitetnim sadržajima i novim projektima - rekao je između ostalog Taljat Džaferi. On je podsjetio i na stav predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji za Crnu Goru kaže da je sa svojom pregovaračkom agendom pozitivan primjer u regionu, te da u budućem periodu akcenat treba staviti na jačanje parlamentarne saradnje radi razmjene iskustva, korisne u periodu koji slijedi.

Predsjednik Brajović sreo se danas  i sa drugim najvišim zvaničnicima Republike Makedonije -  premijerom Zoranom Zaevim, predsjednikom države dr Đorđem Ivanovim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, kao i članovima Poslaničke grupe u Sobranju Republike Makedonije za saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Predsjednik Vlade Zoran Zaev istakao je da su uspjesi koje je Crna Gora postigla posljednjih godina, motivisali i ohrabrili Republiku Makedoniju za njen dalji napredak.

- Članstvo u NATO, kao i svaki uspjeh u pregovaračkom procesu Crne Gore sa Evropskom unijom, slavljen je i u Makedoniji – naglasio je Zaev.  Konstatovano je da se evropske integracije moraju zasnivati na individualnom napretku svake zemlje, pri čemu su reformski procesi gotovo jednako važni kao i krajnji cilj a to je članstvo zemalja regiona u Uniji. Svi sagovornici su konstatovali da odlične političke odnose treba da prati jačanje ekonomske saradnje, za koju postoji mnogo potencijala.

 

pdfObraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića na Svečanoj sjednici Sobranja Republike Makedonije 

pdfIzjava za medije predsjednika Sobranja Taljata Džaferija nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem

Kadrovi - Makedonija
YouTube               
Cloud          
  
Obraćanje predsjednika Brajovića u Sobranju
YouTube                 
Cloud           

Izjava za medije -  predsjednik Sobranja
YouTube                
Cloud          
 
Izjava za medije -  predsjednik Skupštine
YouTube               
Cloud