petak, 30 novembar 2018 19:25

Predsjednik Skupštine čestitao antifašističke jubileje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku povodom 77 godina Pljevaljeske bitke i 75 godina formiranja divizije „Garibaldi“:

„Pljevaljska bitka predstavlja simbol nepristajanja, riješenosti i požrtvovanosti crnogorskih partizana da, uprkos ogromnoj žrtvi, istraju u neravnopravnoj borbi i svoju zemlju i narod oslobode iz okova fašizma.

Danas sa velikim pijatetom obilježavamo 77 godina od bitke koja je Pljevlja upisala u jedno od mnogih mjesta stradanja slobodoumnih heroja, ali i luču slobode koja obasjava sjećanje na mukotrpna, a slavna vremena.

Sa druge strane, suočavanje sa zabludama i gorkom istinom, natjerala je italijanske vojnike da poslije kapitulacije Italije, decembra 1943. upravo u Pljevljima oforme diviziju „Garibaldi“ koja će do 1945. godine zajedno sa jugoslovenskim partizanima voditi borbu za oslobođenje. 75 godina kasnije, kroz ovakve jubileje izražavamo zahvalnost za žrtve koje su uzidali u temelje crnogorske slobode.

Sa željom da Pljevlja i Crna Gora nikad ne zaborave žrtve naših predaka i nastave da njeguju vrijednosti koje su njihovom borbom utemeljene - čestitam vam obilježavanje značajnih antifašističkih jubileja.“