petak, 16 decembar 2016 15:00

Sastanak predsjednika Brajovića sa ambasadorima država članica EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović  sastao se danas sa ambasadorima država članica Evropske unije u Crnoj Gori. Domaćini susreta bili su šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i ambasador Republike Slovačke, koja predsjedava EU, Roman Hlobenj. Današnji susret je, po riječima ambasadora Hlobena, posljednji sastanak sa ambasadorima Evropske unije u Podgorici tokom slovačkog predsjedavanja EU.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

U uvodnom obraćanju ambasadorima, predsjednik Brajović je rekao da integracioni procesi nijesu samo puke obaveze na papiru, niti je motiv za njihovo sprovođenje samo politički. On je istakao da je na tom putu, za Crnu Goru najvažnije usvajanje evropskih vrijednosti.

- Crna Gora u 21. vijeku treba da bude primjer za cio region. Svojim primjerom, radom, zalaganjem, vrijednostima, Crna Gora mora da ispiše nove stranice istorije cijelog regiona, omogućavajući aktivne integracije svih država ovog regiona u evropske tokove. To nije i neće biti lak zadatak.

Govoreći o bojkotu opozicije u radu Parlamenta, Brajović je istakao:

- Bojkot Parlamenta od strane opozicije, koji je baziran na nepriznavanju rezultata izbora, u određenoj mjeri ugrožava politički ambijent i dostignutu stabilnost, te demokratske standarde u Crnoj Gori. Odlučni smo da u saradnji sa svim relevantnim političkim faktorima obezbijedimo prisustvo svih poslanika u parlamentu. Skupština mora da radi mnogo efikasnije, i siguran sam da ću u poslanicima naći podršku za to da radimo maksimalno profesionalno, odgovorno, stručno i efikasno.

U izjavi nakon sastanka, ambasador Republike Slovačke Roman Hlobenj je istakao da je debata bila iskrena, otvorena i konkretna.

- Razgovor je između ostalog vođen na temu povratka opozicije u Parlament i ulozi Skupštine u procesu evroatlantskih integracija. Konstatovali smo da je konstruktivan politički dijalog jedini način rješavanja svih otvorenih pitanja, rekao je ambasador Hlobenj.

Brajović:

- Nama su integracioni procesi od velikog značaja. Mislim da Crna Gora može svojim važnim partnerima dati doprinos nekim svojim specifičnostima i iskustvima. U tom uzajamnom davanju, smatram da smo na dobitku i jedni i drugi. Upoznao sam ambasadore sa prioritetima u radu parlamenta, kao i pomacima vezano za bojkot opozicije. Informisao sam ih da je gotovo 95 % poslanika formiralo poslaničke klubove, odnosno samo pet poslanika nije organizovano u okviru poslaničkih klubova. Građani su nam ukazali povjerenje da ih predstavljamo u Parlamentu i da kroz parlamentarnu debatu prezentiramo svoje stavove, zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

pdfGovor predśednika Skupstine Crne Gore Ivana Brajovića

Uvodna izlaganja:

yt https://youtu.be/dmbKYp9n5Fs
cloud https://skupstina.erp4.me/index.php/s/8P5e1exL1OLaK2B

Izjave za medije nakon sastanka sa ambasadorima država članica EU

yt https://youtu.be/L0wJ0XtVnN8
cloud https://skupstina.erp4.me/index.php/s/Rp43AWWQpT9MYQp

Odgovori na pitanja medija nakon sastanka sa ambasadorima država članica EU

yt https://youtu.be/4L1q-nxkqtc
cloud https://skupstina.erp4.me/index.php/s/ZEtgeIyOO7pSu3f