subota, 10 februar 2018 12:08

Novi susreti predsjednika Skupštine u okviru Molitvenog doručka

U sklopu 66. nacionalnog molitvenog doručka predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović se obratio na skupu koji je bio posvećen zemljama Jugoistočne Evrope, u organizaciji kongresmena Roberta Aderholta. Izražavajući zahvalnost na pomoći koju su SAD pružile Crnoj Gori na putu do članstva u NATO, predsjednik Brajović je iskazao spremnost naše zemlje da u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje, pomogne svim državama Zapadnog Balkana i prenese svoja iskustva iz procesa evropske i evroatlantske integracije.

Inace, 66. nacionalni molitveni doručak koji se tradicionalno održava u Vašingtonu uz učešće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i ove godine je okupio veliki broj američkih i svjetskih zvaničnika. Ovogodišnji molitveni doručak je protekao u znaku podsjećanja na osnivača ovog događaja Daga Hola, koji je preminuo prošle godine.

U svom govoru predsjednik SAD Donald Tramp je ukazao na blisku vezu između vjere u Boga, slobode i američkog načina života. „Kada amerikanci imaju mogućnost da žive u skladu sa svojim ubjeđenjima, da otvoreno govore o svojoj vjeri, i uče svoju djecu šta je ispravno, naše porodice se razvijaju, naša zajednica je uspješna i nema toga što naša nacija ne može da postigne.“ – između ostalog kazao je predsjednik Tramp.

Tokom odvojenih sastanaka sa senatorom Benom Kardinom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom predsjednik Brajović je istakao da članstvo Crne Gore u NATO jeste najveći uspjeh naše zemlje na vanjskopolitičkom planu koji štiti i jača sve tekovine referenduma o nezavisnosti, i od presudnog je značaja za stabilnost Crne Gore i bezbjednost njenih građana. Crna Gora je ponosna na svoj međuetnički i međuvjerski sklad, svoj odnos prema manjinama i politiku dobrosusjedskih odnosa. Evropska unija treba da slijedi primjer NATO –a i snažnije afirmiše politiku proširenja nagrađujući one koji su najviše odmakli na putu evropske integracije – kazao je predsjednik Brajović.

Tokom razgovora je posebno istaknuta neophodnost značajnog povećanja obima američkih investicija u našoj zemlji.

Senator Kardin predstavio je Izvještaj Komiteta za vanjske poslove Senata koji se tiče Putinovog asimetričnog napada na demokratiju u Rusiji i Evropi, a u kojem je pažnja posvećena i Crnoj Gori. Istanuto je zadovoljstvo reformama koje Crna Gora sprovodi, i naglašeno je da naša zemlje od svoje nezavisnosti vodi konzistentnu politiku posvećenu evroatlantskim vrijednostima i ujedinjenoj Evropi, što je potrebno stalno naglašavati i nagraditi.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson je kazao da smatra izuzetno značajnim prisustvo predsjednika crnogorskog parlamenta na nacionalnom molitvenom doručku, jer Crna Gora i na taj način pokazuje svoj odnos prema američkim saveznicima. U najboljem interesu obje države jeste njegovanje trajnog savezništva. U tom kontekstu pozdravio je spremnost  Crne Gore da nastavi da bude stabilan i pouzdan partner.

Predsjednik Brajović je u okviru posjete SAD dao intervju Glasu Amerike.

 

Treći dan posjete - SAD 
 
Izjava predsjednika Brajovića 
Emisija VOA
cloud