ponedjeljak, 04 decembar 2017 16:03

Brajović u Gruziji: U Crnoj Gori se danas živi bolje nego prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

-  Crna Gora se danas bitno razlikuje od one prije jedne decenije. Upravo zahvaljujući kvalitetnim reformama koje smo sprovodili u okviru integracionih procesa, napredovali smo u mnogim segmentima - kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji „EU i partneri – Prihvatanje različitosti zarad jačeg jedinstva“, u kojoj učestvuje tokom bilateralne posjete Gruziji.

U uvodnom izlaganju na panelu „Evropska integracija – pokretačka snaga za učvršćivanje demokratije i napredak“, predsjednik Skupšine je između ostalog rekao:

  • Ojačali smo kapacitet svojih institucija i u stanju smo da na brži i efikasniji način sprovodimo unaprijeđeno zakonodavstvo koje smo usvojili i koje usvajamo. U ekonomskom pogledu, uprkos posljedicama svjetske ekonomske krize, koja se odrazila na gotovo sve evropske zemlje, u Crnoj Gori se danas živi bolje nego prije deset godina kad je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Prosječna plata i penzija u Crnoj Gori su tada bile duplo niže nego sada. Ono što je još važnije, bitno je promijenjena svijest ljudi o sistemu vrijednosti kojem Crna Gora treba da pripada.

Tokom susreta sa predsjednikom Parlamenta Gruzije Iraklijem Kobakhidzeom istaknuta je važnost parlamentarne saradnje za dalje produbljivanje odnosa između Crne Gore i Gruzije. Ocijenjeno je da postojeća odlična politička saradnja predstavlja preduslov za jačanje saradnje u oblasti ekonomije i turizma. U kontekstu evropske integracije, predsjednik Brajović je iskazao spremnost Crne Gore, kao lidera u oblasti procesa pristupanja Evropskoj uniji, da pruži podršku i ekspertsku pomoć Gruziji.

Predsjednik parlamenta Kobakhidze je podsjetio da su naše dvije zemlje nakon obnavljanja nezavisnosti postigle stabilnost i prosperitet, te da dijele iste vrijednosti i teže integraciji u Evropsku uniju.

Tokom razgovora sa predsjednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem istaknuta je puna podrška Crne Gore suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno priznatih granica. U kontekstu NATO integracije o kojoj je takođe bilo riječi, predsjednik Skupštine je iskazao spremnost Crne Gore da prenese svoja iskustva iz integracionog procesa sa svima koji dijele iste vrijednosti i standarde Alijanse.

Predsjednik Brajović će se sjutra sastati i sa predsjednikom Vlade Gruzije Georgijem Kvirikašvilijem.

U delegaciji Skupštine Crne Gore u posjeti Gruziji nalazi se i poslanik i član grupe prijateljstva s Gruzijom Nikola Rakočević.

 

Prilog:

 

IZLAGANJE BRAJOVIĆA NA KONFERENCIJI
 
IZJAVA ZA MEDIJE BRAJOVIĆ 
 
IZJAVA ZA MEDIJE PREDSJEDNIKA PARLAMENTA GRUZIJE 
 
KADROVI GRUZIJA
youtube            
cloud