četvrtak, 09 novembar 2017 15:45

Predsjednik Brajović primio počasne akademike DANU i njihove domaćine

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas evropske akademike - počasne članove Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, koji borave u Crnoj Gori, kao i delegaciju DANU na čelu sa predsjednikom, akademikom Sretenom Perovićem.       

 Predsjednik Brajović je iskazao zadovoljstvo susretom sa prijateljima Crne Gore – počasnim članovima DANU, kao i njihovim domaćinima, i naglasio značaj podrške kulturnih stvaralaca identitetu i ukupnoj dobrobiti naše države.

Uz zahvalnost predsjedniku Skupštine na prijemu evropskih i crnogorskih akademika, predsjednik DANU je naglasio da uvaženi gosti, kojima će diplome počasnog članstva biti uručene sjutra na svečanosti u Podgorici, jesu veliki pjesnici, prijatelji Crne Gore i promoteri njene kulture.

Jedan od dobitnika statusa počasnog člana DANU, prof dr Jon Deakonesku, podsjetio je da kultura uvijek stvara mostove među narodima i državama i dodao da vjeruje da će upravo kultura imati snage da učini Evropu prostorom bez granica.

Takođe dobitnik statusa počasnog člana DANU, prof dr František Lipka naglasio je, kao odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori i cijelom Zapadnom Balkanu, da je naša država za deset godina postigla mnogo više nego što se 2006. godine to moglo pretpostaviti i očekivati.

  • Crna Gora je od tada, u teškim uslovima uspjela da sačuva političku stabilnost, popravi privredu, životni standard i napreduje na polju spoljne politike - rekao je bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori, i iskazao žaljenje zbog neučešća opozicije u parlamentarnom životu svoje države, jer, kako je naglasio, na taj način narušavaju ugled i istorijsku važnost Skupštine Crne Gore. Lipka je takođe rekao da počasno članstvo u DANU za njega predstavlja još jednu kopču koja ga veže za Crnu Goru.

Sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore prisustvovali su i član DANU prof. dr Mihailo Burić kao i počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori mr Predrag Milović.   

 

 

Susret predsjednika Brajovića sa akademcima DANU

youtube         
cloud