nedjelja, 24 septembar 2017 19:20

Predsjednik Skupštine sa kineskim kolegom obišao radove na autoputu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sa kineskim kolegom Ma Peihuom, potpredsjednikom Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa (SNPSK) NR Kine, koji predvodi delegaciju ove države u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, obišao je tunel Klopot i most na Moračici na trasi autoputa Bar-Boljare.  Parlamentarne delegacije su se upoznale sa tokom izgradnje autoputa, koji da podsjetimo, od maja 2015. realizuje kineska kompanija CRBC.

Predsjednik Brajović i visoki gost iz Kine najprije su na Đurđevića Tari položili vijenac na spomenik inženjeru Lazaru Jaukoviću, koji je učestvovao u izgradnji mosta, da bi 1942. godine izgubio život nakon što je srušio jedan luk mosta kako bi spriječio prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru.

IZJAVA BRAJOVIĆ:

  • I ova posjeta visoke kineske delegacije na čelu sa gospodinom Ma, pokazuje da izvanredni politički odnosi Crne Gore i Kine rezultiraju izuzetno uspješnom ekonomskom saradnjom. Danas smo prvo bili na mostu Djurdjevića Tara za kojeg  je kineska vlada opredijelila više od 2,5 miliona evra donacije, dominantno za rekonstrukciju tog našeg dragulja.

U nastavku smo obišli neke tačke na trasi autoputa Bar Boljare, najzanačajnijeg istorijskog infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori. Sa ponosom ističem činjenicu da sam sa svojim saradnicima osmislio i otpočeo realizaciju ovog istorijski značajnog projekta. Naravno, imao sam apsolutnu podršku prethodne Vlade na čelu sa premijerom Đukanovićem, a i danas mi čini pravo zadovljstvo što sadašnja Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva iskazuju sve pohvale nastavku realizacije ovog projekta.

Ono što sad smatram najzanačajnijim, jeste stvaranje pretpostavki  - a neke su i ranije stvorene – da se otpočnu građevinski radovi na nastavku autoputa, a to znači da počnu radovi na dionici Mateševo- Andrijevica i prije završetka dionice puta Smokovac-Uvač- Mateševo. To će biti najbolji pokazatelj sa kolikom posvećenošću i ozbiljnošću pristupamo ovom projektu i mi i CRBS i svi koji su u njega uključeni.  To će biti najveći garant sigurnosti da će najveći infrastrukturni projekat biti realizovan u najboljem mogućem roku.

IZJAVA MA PEIHUA:

  • Veoma mi je drago da danas predvodim delegaciju Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa, da se zajedno sa predsjednikom Skupštine Crne Gore uvjerimo kako se odvijaju radovi na terenu. Zaista smo pozitivno iznenađeni, ovaj krupan projekat naših Vlada i kompanija reflektuje ne samo tradicionalno dobre i bratske odnose dviju država, već naglašavam i značaj uzajamne pomoći.  Ovaj projekat autoputa je značajan i za cjelokupnu putnu mrežu i regionalno povezivanje na Balkanu.

Uvjerili smo se da naši kineski inženjeri i drugi radnici izvode radove po planu i po evropskim standardima i zahtjevima Vlade Crne Gore. Naše kompanije su izvođači brojnih projekata u Kini, sa tehničkim preduslovima sličnim Crnoj Gori. Zato oni imaju znanje, samopouzdanje i sposobnost da zadovolje predviđene zahtjeve u vezi sa rokovima i kvalitetom radova.

Uvjeren sam da će zajedničkim snagama naših Vlada i naših kompanija, projekat biti uspješno realizovan, na doborobit Crne Gore i Kine. 

Sjutra će (ponedjeljak, 25. septembra) u Vili Gorica u 9,30 sati biti održan sastanak delegacija Skupštine Crne Gore i SNPSK NR Kine, nakon čega će u 10,30 sati predsjednik Brajović i potpredsjednik Ma Peihua dati izjave za medije.

VIDEO

Izjava predsjednika Brajovića 
youtube         
cloud   
 
Izjava Peihua Ma
youtube           
cloud    
 
Pokrivalice autoput
youtube         
cloud    
 
Obilazak mosta na Đurđevića Tari
youtube          
cloud