utorak, 29 avgust 2017 15:03

Predsjednik Skupštine uručio sertifikate učesnicima desetog REACT-a

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas sertifikate učesnicima X Regionalnog evroatlantskog kampa REACT. On je, takođe, u okviru panela razgovarao sa učesnicima na temu „Crna Gora u savremnim međunarodnim odnosima.

 „Crna Gora je posvećena dobrosusjedskoj politici i regionalnoj saradnji koje su od suštinskog značaja za stabilnost regiona u kojem živimo, čemu smo značajano doprinijeli u proteklih 11 godina aktivnim učešćem u brojnim regionalnim inicijativama. U tom smislu, ponosni smo na nepodijeljeno mišljenje važnih međunarodnih faktora koji Crnu Goru kvalifikuju kao uspješnu evropsku priču i izvor stabilnosti u regionu, ali i na činjenicu da Crna Gora nema neriješenih pitanja sa susjedima“ – istakao je predsjednik Brajović.

Upućujući pohvale NVO „Alfa centar“, koja je organizator REACT-a, osvrnuo se na ulogu koju je ovaj kamp imao u promociji procesa pristupanja Crne Gore NATO-u, ali i povezivanju mladih ljudi iz regiona kao važnog uslova za jačanje povjerenja među državama. Posebno je naglasio simboliku činjenice da deseti, jubilarni, REACT dočekujemo u godini kada je Crna Gora postala 29. članica NATO-a.

Govoreći o procesu EU integracije, Brajović je kazao da je Crna Gora u potpunosti usmjerena na ostvarenje svog drugog velikog vanjskopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU. Osvrnuo se i na trenutno stanje u EU u svijetlu Brexit-a i politike proširenja, za koju je rekao da ne smije biti zaustavljena, kao i da očekujemo da će se na putu integracije cijeniti pojedinačni učinak svake države kandidata.

Brajović je govorio i o političkoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu selektivnog neučestvovanja opozicije u radu Skupštine i kazao da je Skupština mjesto gdje treba da se razgovara o svim važnim pitanjima, jer su građani birali i predstavnike vlasti i opozicije da zastupaju njihove interese i da redovno obavljaju svoje poslaničke dužnosti.

 

Pokrivalice REACT
youtube         
cloud   
 
Izlaganje Ivana Brajovića REACT 2017
youtube         
cloud   
 
Izjava za medije uoči izlaganja REACT
youtube           
cloud