utorak, 16 februar 2021 20:10

Potpredsjednica Bošnjak učestvovala na konferenciji „Kako povećati integritet izbornog procesa“

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore  dr Branka Bošnjak učestvovala je danas na konferenciji  „Kako povećati integritet izbornog procesa“, koja se u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT), uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i Britanske ambasade u Podgorici, održava u hotelu CUE.

Potpredsjednica Bošnjak govorila je na temu „Reforme biračkog spiska – kakve nam promjene trebaju’’.

„Kao neko ko je bio član radnih tijela koja su u prethodnom periodu vršila izmjene i unaprjeđivanje izbornog zakonodavstva, moram istaći da sam se sa svojim kolegama iz Demokratskog fronta ovom temom veoma aktivno bavila. Mi smo predlagali izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu, jer je zakon sporan sam po sebi, zbog toga što nema klauzulu po kojoj državni organ ima mogućnost da briše iz registra prebivališta lica koja ne prebivaju u Crnoj Gori, međutim tada nije postajala politička volja za promjenu istog. Ja se nadam da će radna grupa za kontrolu biračkog spiska koja je formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova konačno sačiniti zakonski predlog koji će regulisati ovaj značajan segment izbornog zakonodavstva", istakla je potpredsjednica Skupštine.

Potpredsjednica Bošnjak kazala je da u Demokratskom frontu nikada nisu bili za to da se neko olako briše iz biračkog spiska: „Potrebna je provjera, ali nevjerovatno je da se oslanjamo samo na savjest građanina, da li će on da odjavi svoje prebivalište ili ne, a ne postoje kazneni mehanizmi".

Ona je navela da je od 1992. do 2018. smanjen broj državljana za više d 22 hiljade, a povećan broj birača za preko 100 hiljada, što ukazuje na mahinacije sa biračkim spiskom.

„Nevjerovatno je da broj birača raste dok se smanjuje broj stanovnika i državljana. Primjera radi, 2018. godine imali smo svega šest i po odsto onih koji nemaju pravo glasa, dakle onih mlađih od 18 godina što je nonsens. Realan birački spisak treba da ima oko 450 hiljada birača" kazala je potpredsjednica Bošnjak.

Potpredsjednica Skupštine istakla je i da se od 1992. do 1997. godine broj birača povećao za osam odsto i dodala: „2001. je napravljen realniji birački spisak, a 2006. je došlo do drastičnog povećanja. Tada smo imali 85 odsto birača u broju državljana, a 2018. godine čak 93 odsto. Više je nego jasno da je to manipulacija u svrhu dobijanja izbora".

Takođe, potpredsjednica Bošnjak, kazala je i da se moraju propisati jasni kriterijumi po kojima dolazi do promjene prebivališta, da se ne bi zloupotrebljavalo nepostojanje rezidencijalnog uslova od 6 mjeseci za biračko pravo na lokalnom nivou.

Potpredsjednica Skupštine je navela da je jedan od najbitnijih ciljeva aktuelnog saziva Skupštine, upravo sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, a dokaz ovoj tvrdnji Odluka o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, a sve u cilju organizovanja fer i slobodnih izbora.

Pored potpredsjednice Bošnjak, o navedenoj temi govorili su i poslanici u Skupštini Crne Gore Raško Konjević i Danijel Živković, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović.