srijeda, 17 jun 2020 10:47

Globalni savjet za toleranciju i mir donirao deset hiljada zaštitnih maski Crnoj Gori

Globalni savjet za toleranciju i mir, na čijem čelu se nalazi ambasador Ahmed Bin Mohamed Al Dzarvan, donirao je Crnoj Gori pomoć u vidu medicinskih zaštitnih maski. Preko deset hiljada komada maski stiglo je danas u Skupštinu Crne Gore, a biće proslijeđene onima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u borbi protiv koronavirusa.

U pismu upućenom potpredsjedniku Skupštine Crne Gore Branimiru Gvozdenoviću, ambasador Al Dzarvan je istakao da su ovo „čudna vremena za čovječanstvo, a to nas podstiče da pozovemo na vanredne mjere i korišćenje naše ekspertize i mreža, kako bismo podržali svakog sugrađanina u svakodnevnoj borbi sa kolosalnim neprijateljem naših društava“.

Potpredsjednik Gvozdenović izrazio je zahvalnost na humanom gestu ove prestižne institucije, na čelu sa njenim predsjednikom, ističući značaj doprinosa Globalnog savjeta za toleranciju i mir u situaciji sa kojom se suočava cijelo čovječanstvo.

Globalni savjet za mir je međunarodna organizacija koja za cilj ima širenje principa i vijednosti mira i tolerancije u svijetu, sa akcentom na mlađu populaciju i uz podršku UN-a.

Ova globalna organizacija kao osnovne ciljeve svog postojanja ističe povećanje vrijednosti tolerancije i širenje kulture mira, borbu protiv diskriminacije, rasizma, vjerskog i etničkog i sektaškog ekstremizma, kao i razvijanje norme međunarodnog prava koje jača principe tolerancije i postizanja mira.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović prilikom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, povodom formiranja grupe prijateljstva sa Parlamentom UAE, novembra 2018. godine,  otpočeo je saradnju sa predsjednikom Globalnog savjeta za toleranciju i mir, ambasadorom Al Dzarvanom.

Potpredsjednik Gvozdenović učestvovao je u Tirani i na drugoj sjednici Globalnog savjeta za mir i toleranciju, u novembru 2018. godine, kada je razgovarao i produbio saradnju sa predsjednikom Al Dzavranom i članovima Savjeta.