četvrtak, 14 novembar 2019 17:56

Sastanak potpredsjednika Nimanbegua sa ambasadorom Republike Albanije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu je u prijateljskom i veoma otvorenom razgovoru, upoznao ambasadora Albanije Nj.E. Ridija Kurtezija sa političkom situacijom u Crnoj Gori. Posebna tema razgovora  bila je posvećena stanju albanske zajednice u državi. 
 
Potpredsjednik je ambasadora upoznao i sa radom parlamentarnog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, nedostatkom afirmativne akcija za albansku zajednicu, kao i sa budućm predlozima za izmjenu i dopunu zakona, koje će predložiti ispred albanske zajednice. 
 
Potperdsjednik Nimanbegu se zahvalio na pozivu vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova Republike Albanije Genta Cakaja - da kao govornik učestvuje na konferenciji „Uloga Albanije u promociji nacionalnih interesa Albanaca na prostoru Zapadnog Balkana“, koja će se ovoga mjeseca održati u Tirani.
 
Na sastanku je rečeno da dvije države imaju dobre prijateljske odnose, kao i međudržavnu saradnju na bilateralnom i regionalnom nivou, ali i spremnost da tu saradnju još više produbljuju u obostranom  interesu i interesu regiona u cjelini.
 
Tokom današnjeg susreta, tema razgovora bila je i ekonomska perspektiva lokalnih zajednica u kojima žive Albanci, kao i mogućnost da se razvoj na tim područjima ekonomski osnaži. Razgovaralo se i o infrastrukturnim projektima koji povezuju dvije države, kao i o završetku saobraćajnice i otvaranju graničnog prelaza Cijevna Zatrijebačka (Cemi Trieshit) - Grabom, te realizaciji Sporazuma potpisanog 28. juna 2018 godine između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Skje) - Zogaj za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj.
 
Potpredsjednik se zahvalio ambasadoru Kurteziju na posjeti i izrazio očekivanje za nastavkom kvalitetne saradnje na još većem nivou od dosadašnje.