četvrtak, 28 septembar 2017 14:10

Održan sastanak potpredsjednika Gvozdenovića sa ambasadorom Gruzije

Saradnja u okviru grupa prijateljstva kao doprinos kontinuitetu dobrih odnosa

 

 

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Gruzije održao je danas sastanak sa nerezidentnim ambasadorom Gruzije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Budimpešti, Nj. E. Zazom Kandelakijem.

Potpredsjednik Gvozdenović i ambasador Kandelaki razmijenili su mišljenja u vezi daljeg razvoja međudržavnih odnosa, posebno putem parlamentarnog mehanizma saradnje u okviru grupa prijateljstva koje postoje u oba parlamenta. Imajući u vidu novoformiranu Grupu prijateljstva sa Parlamentom Gruzije, potpredsjednik Gvozdenović je istakao da su stvoreni uslovi za unaprijeđen model parlamentarne saradnje koja oslikava sveukupne dobre i prijateljske odnose sa Gruzijom. U vezi sa tim, ukazano je da rezultati saradnje grupa prijateljstva između parlamenata mogu dati dodatni impuls i energiju ukupnim bilateralnim odnosima.  

Ambasador Kandelaki posebno je naglasio značaj članstva Crne Gore u NATO za Gruziju, koja teži integraciji u evroatlantsku političku i bezbjednosnu strukturu, te je ukazao na važnost razmjene informacija i iskustava crnogorskih evroatlantskih integracija. Poseban interes iskazan je za ulogu parlamenta i doprinos koji je Skupština Crne Gore pružila u procesu integracije u Sjevernoatlantski savez.

Na sastanku su razmijenjena mišljena o oblastima od zajedničkog interesa za obje zemlje, posebno iskustva koja se tiču razvoja turističke privrede, perspektivama daljeg ulaganja u turizam, inovacijama u turističkoj ponudi, ali i koracima ka povezivanju dvije kulture i dva naroda.

Susret potpredsjednika Gvozdenovića i ambasadora Kandelakija bio je takođe prilika  za diskusiju o brojnim tekućim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu dvije zemlje, ali i o globalnim izazovima i očuvanju mira i stabilnosti kao preduslova za opšti ekonomski i društveni prosperitet.