četvrtak, 12 jul 2018 15:37

Petnaesti sastanak POSP-a

Podgorica, 16. i 17.  jul 2018. godine

Petnaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan 16. i 17.  jula 2018. godine u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Sastanku koji će početi 16. jula 2018. godine u 15.15h kopredsjedavaće predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ispred crnogorske delegacije u POSP-u, i poslanik Peter Kurumbašev, ispred delegacije Evropskog parlamenta. Sastanak POSP-a biće održan u proširenom sastavu uz prisustvo predstavnika Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore i Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika Vlade Crne Gore, glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandra Drljevića, predstavnice Predsjedavajućeg Savjetu Evropske unije, ambasadorke Austrije u Crnoj Gori Anne Janković i predstavnika Evropske komisije, ambasadora EU Aiva Orava, predviđeno je da prvog dana sastanka članovi POSP-a razmijene mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, ulozi Skupštine u jačanju demokratskih procesa i izbornoj reformi, vladavini prava, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i osnovnim pravima i slobodama, sa fokusom na slobodni i profesionalni rad medija i zaštitu privatne svojine.

Prvog dana sastanku POSP-a prethodiće susret predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji će se održati na Vili „Gorica“, sa početkom u 10h.

Drugi radni dan Petnaestog sastanka POSP-a počeće u utorak 17. jula 2018. godine, u 9.30h, u okviru kojeg će akcenat biti na temama koje se tiču dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i ekonomskog razvoja. Sastanak će biti zaključen usvajanjem deklaracije i preporuka.

Nakon sastanka, kopredsjedavajući POSP-u Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, i Peter Kurumbašev, šef delegacije Evropskog parlamenta, daće izjave za javnost, na press poziciji u skupštinskom holu, u 12.30h.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta sastaje se dva puta godišnje. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

****

Predstavnici medija u ponedjeljak 16. jula i utorak 17. jula 2018. godine, sastanak mogu pratiti u Crvenom salonu . U slučaju da novinari i snimatelji/fotoreporteri nijesu stalno akreditovani, potrebno je da se registruju na uobičajeni način putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Za sve dodatne informacije, mediji se mogu obratiti Odjeljenju za odnose s javnošću i protokol (kontakt osoba Mirha Tahirović 067 646 364)