petak, 15 decembar 2017 16:06

Četrnaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP)

Četrnaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan u ponedjeljak, 18. decembra 2017. godine u Velikoj sali Skupštine Crne Gore, sa početkom u 15.15 sati, pod zajedničkim predsjedavanjem predsjednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića i predsjedavajućeg delegacije Evropskog parlamenta u POSP-u, Dejvida Martina.

U uvodnom dijelu sastanka, prisutnima će se obratiti: predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta u POSP-u, Dejvid Martin, u ime Vlade Crne Gore potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, u ime predsjedavanja Savjetom EU ambasador Estonije u Crnoj Gori  Nj. E. Danijel Erik Šaer, i u ime Evropske komisije ambasador EU u Crnoj Gori Nj.E. Aivo Orav.

Nakon uvodnih izlaganja predviđeno je da članovi POSP-a razmijene mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, funkcionisanju Skupštine i izbornoj reformi uoči predstojećih izbora, konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osnovnim pravima i slobodama, sa fokusom na slobodu medija, kao i ekonomiji i javnim finansijama.  

Nakon sastanka, predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović i predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta, Dejvid Martin, daće izjave za javnost, na pres poziciji u skupštinskom holu, u 18.45 sati.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta sastaje se dva puta godišnje u Briselu i Podgorici. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

****

Predstavnici medija sastanak mogu pratiti u Crvenom salonu. U slučaju da novinari i snimatelji/fotoreporteri nijesu stalno akreditovani, potrebno je da se registruju na uobičajeni način putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.