ponedjeljak, 13 januar 2020 08:54

Delegacija Skupštine na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije

Talin, 14. i 15. januar 2020. godine

U Talinu će se, u periodu od 14. do 15. januara  2020. godine, održati sastanak – dvodnevna radionica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o jačanju međuresorne saradnje interesnih strana u cilju sprečavanja nasilja nad djecom u prioritetnim zemljama.

Cilj sastanka je izgradnja institucionalnih kapaciteta kroz unapređenje razmjene stručnog znanja u oblasti unapređenja društvene podrške za okončanje nasilja nad djecom kroz međusektorsko djelovanje i dalje razvijanje temelja za zajedničko iskustvo i stalnu saradnju širom regiona.      

U skladu s evropskom strategijom SZO „Zdravlje 2020“ koja ističe značaj međusektorskog rada, Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Ministarstvo socijalnih poslova Estonije biće domaćini dvodnevne subregionalne radionice u kojoj će međunarodni stručnjaci iz različitih sektora održati savremena predavanja, voditi rasprave u malim grupama i predstaviti studije najbolje prakse u državi, „raspakovati“ pojedinosti  INSPIRE o intervencijama zasnovanim na dokazima  a sve u cilju sprečavanja  nasilja nad djecom. Biće prikazana najbolja praksa iz drugih evropskih država, uključujući i države „Pronalaženja puta“.  Uključene će biti interesne strane iz različitih sektora koji se bave sprečavanjem nasilja nad djecom, parlamentarci, nacionalne tehničke kontakt osobe i predstavnici organizacija građanskog društva (OGD) iz svih nordijskih, baltičkih zemalja, kao i Jermenije, Gruzije, Crne Gore i Rumunije.

Delegaciju Skupštine Crne Gore će predstavljati predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje dr Suad Numanović, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i poslanik Nikola Divanović.