četvrtak, 05 decembar 2019 16:37

Delegacija Skupštine učestvovala na okruglom stolu i sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu: Nikola Rakočević, šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista, Milutin Đukanović, šef Kluba poslanika Demokratskog fronta, Boris Mugoša, šef Kluba poslanika Socijaldemokrate Crne Gore i Liberalna partija Crne Gore i Ranko Krivokapić član Kluba poslanika Socijaldemokratske partije, učestvovala je na „Okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana“ i sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta održanim 3. i 4. decembra u Briselu.


Na okruglom stolu, poslanici su imali priliku da u prisustvu predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, novoimenovanog komesara EU za proširenje i dobrosusjedsku politiku Olivera Varheljija kao i izvjestioca Evropskog parlamenta za zemlje Zapadnog Balkana, razgovaraju na teme: „Izgledi daljeg proširenja EU – nove perspektive“ i „Uloga parlamenata u sprovođenju reformske agende“.

Delegacija Skupštine Crne Gore tokom boravka u Briselu prisustvovala je takođe sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta sa odborima za vanjske poslove nacionalnih  parlamenata zemalja članica EU, na kojem su svoja obraćanje imali, Žosep Borel novoimenovani potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku i komesar Verhelji. Sastanak je bio posvećen temama koje se odnose na prioritete vanjske politike EU tokom mandata novog sastava Evropske komisije kao i budućnost politike proširenja Unije.

Visoki briselski zvaničnici u svojim izlaganjima istakli su da će nova Evropska komisija ostati posvećena politici proširenja Unije, te tražiti prilike da dodatno intenzivira saradnju i bolju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u ključne politike EU prije samog članstva.

Istaknuto je da EU želi da proces proširenja bude dinamičniji te naglašeno da institucionalna reforma i konsolidacija Unije nisu preduslovi za proširenje.

Na sastancima održanim u Briselu konstatovano je nesporno prisustvo konsezusa među članicama EU, da je proširenje Unije na Zapadni Balkan prioritet, uprkos različitim gledištima na koji način proces proširenja treba sprovoditi.