nedjelja, 14 april 2019 22:00

Skupština Crne Gore domaćin „Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana“

Plenarna sala, 15. i 16. april 2019. godine

Skupština Crne Gore i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike organizuju “Konferenciju mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana”, koja će biti održana u Velikoj sali Skupštine Crne Gore, u ponedjeljak i utorak, 15. i 16. aprila 2019. godine.

Konferenciju će u ponedjeljak u 10:30 časova otvoriti predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, a njenom otvaranju prisustvovaće i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjednik Skupštine će u odvojenim susretima u ponedjeljak primiti dio delegacija učesnika Konferencije. 

Imajući u vidu značaj uloge mladih političara u kreiranju budućnosti naših društava, Skupština Crne Gore pokreće dijalog među mladim poslanicima parlamenata država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana. 

Nacionalne parlamente iz 20 država Evropske unije i Zapadnog Balkana, predstavljaće delegacije dva poslanika vladajuće većine i opozicije, starosne granice do 40 godina.

Tokom tri odvojene sesije Konferencije, mladi parlamentarci će razgovarati na teme: “Perspektive proširenja na Zapadni Balkan nakon izbora za Evropski parlament 2019”, “Uloga nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu” i “Obrazovanje kao pokretač razvoja”.

Na kraju Konferencije kojom će predsjedavati predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, mladi parlamentarci imaće priliku da razgovaraju o ideji uspostavljanja „Mreže mladih parlamentaraca EU i zemalja Zapadnog Balkana“. 

pdfProgram - Konferencija mladih parlamentaraca EU - ZB

Tehničke informacije za medije: Akreditovani mediji mogu pratiti konferenciju u cjelini sa uobičajenih novinarskih mjesta za praćenje plenarnih sjednica. Početak Konferencije je otvoren za akreditovane snimatelje i fotoreportere.