ponedjeljak, 04 mart 2019 15:24

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri CEI-PD održao sastanak sa novoimenovanim generalnim sekretarom CEI

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković primio je danas generalnog sekretara CEI Roberta Antonionea sa saradnicima.

Poslanik Vuković je čestitao gostu izbor na funkciju i izrazio očekivanje da će novi generalni sekretar CEI, sa iskustvom šefa italijanske delegacije pri ovoj inicijativi, najbolje razumjeti potrebe parlamentarne dimenzije te da će doprinijeti njenom jačanju i boljem pozicioniranju.

Vuković je kazao da delegacija Skupštine pri CEI-PD,  kroz svoje redovno i aktivno učešće na sastancima parlamentarne skupštine i opštih odbora ove organizacije, na najbolji način manifestuje svoju posvećenost međunarodnoj i regionalnoj  saradnji.

Šef crnogorske delegacije je takođe tokom sastanka izrazio zabrinutost zbog, kako je kazao, evidentne krize multilateralizma na globalnom nivou. U tom smislu Vuković je posebno istakao istupanje Austrije iz CEI okvira saradnje, kao upozoravajući signal za ovu regionalnu inicijativu. Vuković je takođe izrazio bojazan da pomenuta kriza ne nanese veću štetu Centralnoevropskoj inicijativi, koja ove godine slavi jubilarnih 30 godina postojanja.

Generalni sekretar CEI Antonione iskazao je zadovoljstvo zbog posjete Crnoj Gori i sastanaka na visokom nivou.  Antonione se saglasio sa ocjenom Vukovića o krizi multilateralizma, ističući da su aktuelne poteškoće ujedno šansa i mogućnost da se sa novom energijom krene u pozitivnom pravcu. Antonione je takođe naglasio da CEI pruža jedinstven okvir u kojem zemlje članice EU i zemlje koje pretenduju da budu članice Unije, za istim stolom, ravnopravno dogovaraju zajedničke aktivnosti i projekte.


Sagovornici su saglasili da će predstojeće potpisivanje memoranduma o saradnji sekretarijata CEI i Jadransko-jonske inicijative (JJI), tokom crnogorskog predsjedavanja JJI, biti značajan iskorak, koji ima za cilj sinergetsko djelovanje koje će doprinijeti jačanju oba okvira regionalne saradnje u kojima Crna Gora participira.

Zajednički je ocijenjeno je da Centralnoevropska inicijativa treba da ostane otvorena za pristupanje novih država članica, kao i eventualni povratak Austrije u članstvo CEI.