petak, 21 septembar 2018 16:30

Završena Konferencija o omladinskim politikama i participaciji mladih

Drugi dan Konferencije na visokom nivou “Premošćavanje jaza između omladinske politike, učešća mladih i parlamentaraca u državama Zapadnog Balkana”, koju organizuju Evropska komisija i Evropski parlament, započet je panel diskusijom na temu “Podsticanje političkog dijaloga i konsenzusa”. Na ovom panelu izlaganja su imali: Talat Džaferi (Talat Xhaferi), predsjednik Sobranja Republike Makedonije, Eduard Kukan, poslanik Evropskog parlamenta, Fadil Zendeli, predsjednik Stalnog odbora za zaštitu granđanskih sloboda i prava i Alojz Peterle, predsjednik Zajedničkog parlamentarnog odbora EU – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Tokom panel diskusije posebno je istaknuta efikasnost Żan Mone dijaloga, instrumenta Evropskog parlamenta koji se koristi u Makedoniji, a koji omogućava medijaciju i neformalan politički dijalog između predstavnika različitih političkih partija u Sobranju. Ovaj instrument značajan je i za podršku Makedoniji na njenom budućem putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U nastavku Konferencije, izvjestioci četiri panel diskusije: Učešće mladih u politici, Zapošljavanje mladih, preduzetništvo i odliv mozgova, Lažne vijesti i dezinformacije i Pomirenje i zaostavštine prošlosti, predstavili su ključne donešene zaključke i predloge za djelovanje u ovim oblastima.

Uslijedila su završna obraćanja Alberta Hanija, predstavnika Regionalne kancelarije za saradnju mladih i Maje Handjiske Trendafilove, predstavnice Savjeta za regionalnu saradnju.

Konferencija je završena usvajanjem Deklaracije, u kojoj su mladi poslanici i predstavnici omladinskih organizacija iz Zapadnog Balkana izrazili spremnost za sprovođenje konkretnih aktivnosti za podsticanje političke participacije mladih i implementaciju omladinskih politika.

Na dvodnevnoj Konferenciji aktivno učešće uzela je Delegacija Skupštine Crne Gore koju su činili poslanici: Momčilo Martinović, Bogdan Fatić i Danijel Živković.

Tokom boravka u Skoplju, delegacija Skupštine sastala se sa ambasadorom Crne Gore u Republici Makedoniji Predragom Mitrovićem sa saradnicama.